avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordarea concediului prenatal/postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordarea concediului prenatal/postnatal

buna seara,sunt angajata la stat de 4 ani.momentan sunt insarcinata in 18 sapt.intrebarea mea este daca ma puteti ajuta -ar trebui sa nasc la inceputul lui octombrie 2016,sunt programata ptr 13 zile de concediu de drept pe anul in curs in luna august(atunci o sa am 29-30 sapt de sarcina)se poate lua concediu pe anul in curs apoi sa continuu cu concediu medical pana nasc ,si apoi sa imi iau concediul ala de 126 zile care se acorda inainte si dupa nastere?am inteles k se calculeaza diferit si se poate.va multumesc o seara buna
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:12, 9 Mai 2016
Inainte de a intra in concediu de maternitate, puteti efectua acele zile de concediu de odihna.

1.Indemnizatia pentru CO nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

2. Indemnizatia de maternitate se calculeaza ca fiind 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 74
Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate este egal cu produsul dintre media zilnicã şi procentele prevãzute de lege, multiplicat cu numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical, astfel:
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM,
în care:
- Ci = cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- NZLCM = numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical.

Exemplul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 125+281 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20
──────────────────────────────────────────────────
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical pentru care a primit 281 lei reprezentând indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuţia (125 lei).
în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul;
SUMĂ V = 5 x 500 lei + (125 lei + 281) lei = 2.906 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 2.906 lei : 122 = 23,8197 lei*);
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din OUG nr. 158/2005];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8197 lei x 75% x 22 = 393,0246 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.



Codul fiscal:
ART. 62 - Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;



Incepand cu luna a 7-a de sarcina puteti beneficia de concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice. Nu stiu daca medicul va fi de acord sa va dea certificat medical pe cod 01, cand sarcina va fi avansata.
Pe de alta parte, concediul medical cod 01 este platit cu 75%, iar indemnizatia aferenta va face parte din baza de calcul a indemnizatiei pentru concediul de maternitate (85%), deci veti avea o indemnizatie mai mica. Aceasta influenta o veti resimti probabil si la indemnizatia de CCC.

OUG nr. 158/2005:

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza calcul indemnizatie sarcina si lauzie SANDAtedi SANDAtedi care este baza de calcul a indemnizatiei de sarcina si lauzie la o persoana care a avut in ultimele 6 luni : 3 luni in concediu de risc maternal si 3 luni ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate ionlaurasorina ionlaurasorina Din luna august sunt in concediu de risc maternal.La calcularea concediului de sarcina si lauzie se vor lua in calcul si lunile acestea de risc ssu cele ... (vezi toată discuția)
Calcul concedii medicale mateiadriana mateiadriana am un cm cod indemnizati 05 boli infectioase din grupa a cod 12, as vrea sa stiu cum se calculeaza ? (vezi toată discuția)