avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Intervenient fortat in proces cu asiguratorul
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Intervenient fortat in proces cu asiguratorul

Bună ziua! Vă rog frumos să mă lămuriți în urmatoarea problemă: Fiul meu a primit o citație, în calitate de intervenient forțat, intr-un proces între două societăți de asigurare. În urmă cu doi ani, fiul meu, fiind sofer de camion, a avut un accident în străinătate. Autovehiculul trăgător era asigurat la una dintre societăti de asigurare, remorca la cealaltă. Prima societate a achitat paguba în totalitate, iar acum se îndreaptă către cealaltă pentru recuperarea a 50% din suma achitată. Despre fiul meu apare o singură propoziție în întrega cerere de chemare în judecată: Cu citarea obligatorie a conducătorului auto la data evenimentului rutier, în calitate de intervenient forțat. Având în vedere că suma este destul de mare, întrebarea mea este dacă fiul meu poate fi obligat la achitarea vreunei sume, în condițiile în care nu are calitatea de pârât, ci numai de intervenient forțat? Ce obligații are în această calitate?
Fiul dv a fost legal citat in procesul civil, in calitate de intervenient fortat detine obligatia legala dar este si este in interesul acestuia sa participe in proces in aceasta calitate pentru a descrie imprejurarile producerii accidentului.
In temeiul art.54 din Legea nr 136/1995 ce doi siguratori au solicitat citarea fiului dv, in calitate de intervenient fortat, in procesul civil intentat impotriva unuia dintre asiguratori , ca urmare a producerii accidentului de circulatie in care a fost stabilita culpa exclusiva a fiului dv =conducator al autovehiculului asigurat la celalat asigurator
Dreptul de regres al celor doi asiguratori se realizeaza prin subrogare legala in urma platii despagubirilor, constand in repararea celor doua vehicule si obligatia corelativa a unui asigurator de plata a despagubirii in baza raportului contractual de asigurare obligatorie de raspundere civila auto,incheiat cu asiguratul,prin care asiguratorul fiului dv RCA se obliga sa acorde daspagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii acestuia raspund,in baza legii,fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule.
Rolul fiului dv in calitate de intervenient fortat, este sa raspunda la intrebarile formulate de instanta de judecata,pentru clarificarea circumstantelor producerii evenimentului cu pagube materiale
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2016
ynocentta, utilizator
Dintre partile implicate in proces fiul Dvs. este persoana care a fost prezenta la locul si data producerii accidentului. Rolul fiului Dvs. este de a da toate lamuririle privitoare la producerea accidentului. Fiul Dvs. nu va fi obligat la plata vreunei sume de bani.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casco - dauna prin regres rca clubbero1 clubbero1 Am lovit o masina in parcare din neatentie. Din pacate eu aveam asigurare la o societatea-fantoma. M-am dus la societatea-fantoma cu persoana pagubita pentru ... (vezi toată discuția)
Intervenient anamihai anamihai Buna ziua... acum 2 ani am avut un accident de masina din care au rezultat doar avarieri minore adica cel pe care l-am lovit a avut bara putin crapata...acum ... (vezi toată discuția)
Intervenient fortat valeriuvaly valeriuvaly in urma unui accident in care am fost implicat, avnd RCA, firma la care am facut asigurarea nu a platit si am fost chemat la proces ca INTERVENIENT FORTAT, ce ... (vezi toată discuția)