avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Controversa cu privire la procedura simplificata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Controversa cu privire la procedura simplificata

Ma confrunt cu o problema. Intr-un dosar, un inculpat este acuzat de comiterea a 2 fapte de contrabanda. Pentru una dintre cele 2 fapte nu este vinovat, a fost o simpla eroare a procurorului, imputandu-i o fapta pe care nu a comis-o. Stie si procurorul, stie si presedintele de judecata aceasta chestiune, pentru ca este extrem de clara. Cu toate acestea , pe camera preliminara nu s-a putut schimba incadrarea juridica, renuntandu-se la una dintre fapte, intrucat judecatoarea a spus ca cererea de schimbare a incadrarii juridice se va judeca dupa depasirea camerei preliminare. Cu toate acestea, acest inculpat va mai putea beneficia de procedura simplificata si reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa daca el nu recunoaste si cea de-a doua infratiune ? Sa zicem ca instanta va admite cererea de schimbare a incadrarii juridice. Sigur o va admite. In acest caz, el poate beneficia de procedura simplificata sau e obligatoriu sa recunoasca faptele asa cum sunt expuse in actul de sesizare (chiar daca incadrarea juridica este clar gresita) ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:38, 14 Mai 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Parerea mea este ca in asemenea cazuri avocatul angajat are rolul de a face apararea care se impune iar clientul inculpat poate merge pe recunoasterea faptei cu precizarea ca ar fi vorba de o grava eroare si nu de o aparare complexa care presupune administrarea unui probatoriu complex.Aceasta este varianta simpla.

Varianta complicata poate fi aceea in care desi se recunoaste avocatul ales sa faca oricum aparari complexe care sa vizeze schimbarea incadrarii juridice.

In cazul dvs. ar fi vorba de varianta simpla dupa parerea mea.

Varianta complicata nu recomand sa fie folosita decat daca aveti avocat care se descurca deosebit de bine in formularea unei pledoarii foarte bine elaborate si sa stie cum sa faca ca legea sa fie in favoarea la ceea ce sustine el in mod temeinic argumentat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare incadrare Riky74 Riky74 Daca instanta de fond.la condamnat la 20 de ani pentru omor iar curtea de apel retine si rejudeca si schimba incadrarea la lcm nu trebuia sa mai acorde un ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica KINGA LUPEA KINGA LUPEA La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am ... (vezi toată discuția)
Procedura recunoasterii vinovatiei ceruta in dosarul disjuns BiancaTudose BiancaTudose Situatia sta in felul urmator: sunt doi inculpati iar numai unul isi recunoaste vinovatia si beneficiaza de procedura simplificata. Pt al doilea inculpat, se ... (vezi toată discuția)