avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua.
Bunicul meu a avut 2 casatorii. Bunurile dobandite in prima casatorie au fost vandute catre o nepoata, ramanandu i doar terenul extravilan in proprietate. In anul 1994 moare bunica, in 1995 se recasatoreste dar nu mai dobandeste bunuri mobile sau imobile cu a 2 a sotie. In 2014 moare. Ce mosteneste a 2 a sotie, mentionez ca nu aveau conventie matrimoniala.
Multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: simsimona , utilizator 11:22, 12 Mai 2016
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Bunurile ce intra in masa succesorala sunt bunurile celui decedat (nu doar bunurile dobandite impreuna cu sotia)
Este vorba de o suprafată de 1,00 ha teren . Bunicul a avut un singur copil, problema este ca titlul de proprietate s a intocmit pe numele lui desi terenul era mostenirea sotiei, primei sotii care a decedat si cu care are si copilul.
Nu am gasit niciun articol in Codul civil care sa faca referire la problema mea
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2016
simsimona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bunuri proprii AndreiManu AndreiManu Bună ziua tuturor, Se da următoarea situație: 2 soți, ambii dețin bunuri proprii, dobândite înainte de căsătorie. Nu exista copii. In cazul ... (vezi toată discuția)
In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)
Sotul rezervatar prietena prietena Care sunt drepturile unui rezervatar in cazul unei a 2-a casnicii? Daca nu exista copii in acest caz, cei din prima casnicie isi pierd drepturile? (vezi toată discuția)