avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... oprire neregulamentala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

oprire neregulamentala

Va salut ! am o intrebare daca cineva ma poate ajuta.
in oras exista un magazin mare care are parcarea proprie si unde cu cateva zile au vopsit in unele locuri marcajul de interzicere a opririi. Neavand alt loc in parcare m-am oprit pe locul interzis . dupa cateva minute a aparut politia locata si au scris un proces verbal in care scrie:
susnumitul a oprit voluntar neregulamentar in parcarea K......... unde este vopsit marcajul de interzicere de a opri
fapta este prevazuta de art.108 alin 1 din OUG 195/2002
sanctionata de art 99 alin2 din OUG 195/2002
dupa care au stabilit ca amenda Avertisment

Intrebarea mea ar fi daca este legal ? fiindca este in parcarea proprie a magazinului in afara drumului public Va multumesc pt ajutor
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:22, 15 Mai 2016
art. 6 - oug 195
14. drum public - orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt inchise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile;

Chiar daca sunt proprietati private, se aplica regulile codului rutier in conditiile in care exista indicatoare rutiere iar regulile codului rutier se aplica si in cazul accidentelor produse in astfel de parcari private.

Pentru a fi considerat drum "privat" atunci ar trebui sa fie semnalizat prin indicatoare "private" si nu indicatoare stabilite prin lege.

De ex. proprietarii isi pot stabili indicatoare personalizate cu simboluri asemanatoare sau cu indicatii scrise "Stai" in loc de "Stop", "Nu ai voie" in loc "Oprire/stationare interzisa", etc.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interzisa oprirea in fata garajului ? Pilu Pilu Buna ziua, mi-e putin jena sa intreb dar n-am ce face. Am un garaj si se intampla uneori sa-mi blocheze iesirea sau intrarea. Stiu ca e interzis de lege asa ... (vezi toată discuția)
Amenda in parcare noiembriesm noiembriesm Buna ziua. O persoana a fost amendata in parcarea unui super market. Autovehiculul a fost parcat pe locul destinat persoanelor cu handicap. Locul de parcare ... (vezi toată discuția)
Conducere pe dum privat Sebastian 19 7 9 Sebastian 19 7 9 Buna ziua Telefonic la insistenta politie am mutat. Masina chiar daca le. Am spus ca am consumat alcool.Cand am ajuns dupa aproximativ o suta de metri de ... (vezi toată discuția)