avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Echivalarea anilor lucrati in strainatate in Romania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Echivalarea anilor lucrati in strainatate in Romania

Buna ziua!

In timpul studiilor de doctorat in Austria am lucrat si in proiecte de cercetare la universitate cu norma de 6h/zi (8h/zi maxim).

In timpul postdoctoratului in Austria am lucrat 4h/zi (8h/zi maxim) la universitate in proecte de cercetare.

M-am angajat ca lector universitar in Romania (Universitae) si nu mi se recunoaste vechimea in munca din Austria pe baza regulament 1612/68/CEE prin care nu se echivaleaza munca prestata intr-un stat UE cu munca prestata in alt stat membru UE. Totusi, unui coleg de la Facultatea de Medicina i s-a luat in considerare vechimea intr-un context identic ca al meu.

Ce e de facut?

Va multumesc,
Madalina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:39, 17 Mai 2016
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
Multumesc pt. raspuns.

Mi-au spus ca in invatamant exista 2 tipuri de vechime: in munca si in specialitate. Vechimea in munca e pt pensie iar cum eu nu am cotizat in Romania pe perioada doctoratului si postdoc este nula. La vechime in specialitate din nou nu mi-au considerat faptul ca am lucrat in universitate pe perioada doctoratului si posdoctoratului. Vechimea in specialitate se ia in considerare la salariu de incadrare minim (lector 0-3 ani, lector 3-6, etc). Eu sunt in prezent cu salariul de lector 0-3 deoarece nu imi este considerata vechimea din timpul doctoratului (2008 - 2012) si postdoctoratului (2013 - 2014) cand am lucrat la o universitate dar nu din Romania. Cum se poate (daca se poate recunoaste) aceasta perioada ca vechime in specialitate?
Vechimea în învăţământ este formată din vechimea efectivă în învăţământ şi vechimea recunoscută în învăţământ, după caz.

Vechimea efectivă în învăţământ reprezintă perioada în care persoana angajată cu contract individual de muncă a desfăşurat activitate efectivă de predare la catedră în cadrul unei unităţi sau instituţii de învăţământ. Constituie vechime efectivă în învăţământ şi perioada în care personalul didactic de conducere, îndrumare şi control, precum şi personalul didactic auxiliar desfăşoară activitate în cadrul unei unităţi/instituţii de învăţământ sau unui inspectorat şcolar.

Vechimea recunoscută în învăţământ reprezintă perioada în care persoana angajată în învăţământ, provenită din alte sectoare de activitate, face dovada că a profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii, în cazul în care această persoană ocupă un post didactic în aceeaşi specialitate. Această vechime este luată în calcul numai pentru stabilirea drepturilor salariale.

Va multumesc foarte mult pentru lamuriri! Eu ma incadrez clar la "Vechimea recunoscută în învăţământ". Le voi mentiona acest lucru din Legea 63/2011.
Buna ziua!

Revin cu alte nelamuriri.

Vechimea recunoscută în învăţământ se recunoaste doar pentru joburile din Romania sau daca persoana respectiva a platit contributiile sociale in Romania?

Cazul meu este urmatorul: sunt angajata in prezent ca lector universitar in informatica. Diploma de doctor este in informatica iar pe perioada doctoratului si postoctoratului in universitate din Austria am lucrat in proiecte de cercetare tot in informatica. Ma puteti lamuri daca se poate recunoaste aceasta vechime ca vechime in invatamant fara sa fi contribuit la asigurarile sociale din Romania in aceasta perioada?

Mie mi-au spus ca nu se poate lua in considerare aceasta perioada deoarece nu am platit contributiile sociale in Romania. Desi, eu inteleg ca vechimea in munca este pentru pensie si vechimea in invatamant in cazul prezent este pentru stabilirea transei de salarizare.

Multumesc,
Madalina

Alte discuții în legătură

Recunoastere vechime muncita in sua desik desik Buna ziua, Dupa terminarea doctoratului am muncit ca si cercetator in SUA, timp de 18 luni. Intentionez sa ma angajez in mediul universitar din Romania. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. spuneți-mi vă rog, vechimea în învățământ ... Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, vechimea în învățământ din R. Moldova se recunoaște în România sau se ia ca vechime în muncă. Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Anii de munca lucrati in anglia (2004-2019) se considera la vechimea ... titidorobantu titidorobantu Anii de munca lucrati in Anglia (2004-2019) se considera la vechimea in munca in Romania? (vezi toată discuția)