avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita cheltuieli de judecata din sulta
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita cheltuieli de judecata din sulta

Impreuna cu fratii mei, suntem trei si cu un frate vitreg am mostenit o garsoniera de la tata, fratele vitreg nu a vrut sa se prezinte amiabil si apoi a refuzat sa mai comunice cu noi. L-am dat in judecata pentru succesiune, dupa un an si jumatate hotararea erste ca noi sa platim o sulta de 5000 pt iesirea lui din indiviziune si cheltuielile de judecata sunt 2300lei. El este in Italia, nu ii cunoastem domiciul pt ca s-a mutat, il stim pe cel vechi din Romania unde locuieste mama lui si cel vechi din Italia. Ca sa nu fie inscrisa in cartea funciara sulta putem prin executor sa cerem sa se scada si si cheltuielile? Avocata a spus ca nu se poate, iar executoarea la care ne-a trimis, la fel. Oare chiar nimeni nu a trecut prin asa ceva? Nu se poate soma fratele vitreg sa vina sa ridice sulta minus cheltuielile si apoi sa existe un termen, pt ca el s-a incapatanat si nu vrea sa raspunda! Am emailul lui i-am scris la inceput a raspuns, chiar si citatiile au fost trimise la domiciliul lui din Romania si prin publicitate si prin email. Este valabila somatia daca i-o scriu prin email sau trebuie expediata cu valoare deschisa? Multumesc pt ajutor!
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2016
Vilb, utilizator
Puteti consemna sulta la cec si apoi puneti pune in executare hotararea in ce priveste cheltuielile de judecata.

Art. 1008

Consemnarea sumei sau a bunului

(1) Dacă creditorul nu se prezintă sau refuză să primească suma ori obiectul oferit, executorul judecătoresc va încheia proces-verbal în care va consemna aceste împrejurări.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), debitorul, spre a se libera de datorie, va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank - S.A. sau la orice altă instituţie de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somaţia. Procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmează a se face consemnarea şi nu poate fi condiţionată de existenţa acordului creditorului. Consemnarea bunurilor se face în condiţiile prevăzute de lege.

(3) Consemnarea va fi precedată de o nouă somaţie adresată creditorului în care se vor arăta ziua şi ora când şi locul unde suma sau, după caz, bunul oferit se va depune.
Intrebati executorul cum se procedeaza sau daca poate infiinta poprire pe suma consemnata la cec


Aceasta procedura se numeste "Oferta reala de plata" si se pune in aplicare printr-un executor judecatoresc din circumscripţia curţii de apel în care se află domiciliul fratelui dumneavoastra.

Procedura o gasim in dispozitiile articolelor 1006-1013 NCPC republicat.

Prin intermediul acestei proceduri veti fi liberat de obligatia de plata si in baza documentelor emise de executor veti putea cere radierea din cartea funciară sau din alte registre publice a drepturilor de ipotecă constituite în vederea garantării creanţei stinse.

Apeland la aceasta procedura, veti fi acoperit si daca fratele dvs. va cere recuperarea silita a sumelor despre care faceti vorbire.
Procedura ofertei reale de plata efectuata prin internediul executorului judecatoresc este solutia optima pentru problema dvs.
In baza procesului verbal incheiat de executorul judecatoresc , puteti radia sulta inscrisa in cartea funciara.
Asa cum a spus colegul, se poate face o oferta de plata, procedura care este reglementata de art. 1006 - 1013 din Codul de procedura civila.
Prin aceasta procedura veti pune la dispozitia unui executor judecatoresc din circumscriptia Curtii de apel de unde este situat imobilul, sulta pe care trebuie sa o platiti si cheltuielile de judecata.
Facind acest lucru veti putea cere radierea din cartea funciara a sarcinilor si evitati si o executare silita, unde cheltuielile vor fi mai mari.
Dacă a spus și colegul, nu cred ca e cazul sa repetați, iar cheltuielile de judecată trebuie sa le recupereze utilizatorul de la cel căruia ii da sulta, deci trebuie sa ia, nu sa dea.
Cum plătește sulta s-a lămurit, dacă vreți, explicați cum își recuperează cheltuielile.

Alte discuții în legătură

Titlu de sulta - cum platesc, ce se intampla daca nu platesc, pot vinde fara plata? morarudiana morarudiana Am castigat, in urma unei iesirii din indiviziune cateva imobile, insa am de platit titlu de sulta celorlalte 2 parti implicate. Cu una din parti nu avem nici ... (vezi toată discuția)
Plangere la ocpi sau contestatie la executare? dandanaua dandanaua Debitorul datoreaza o suma creditorului in baza unui titlu executoriu-hot.jud.De buna voie, consemneaza suma la cec printr-un executor judecatoresc.Dupa ... (vezi toată discuția)
Sulta platita prin executor 19051972 19051972 am avut un proces cu fratii mei ptr iesire din indiviziune si mi-a fost atribuit intregul imobil mie nefiind posibila lotizarea,am fost nevoit sa le fac ... (vezi toată discuția)