avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de creditare intre societate si asociat / ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de creditare intre societate si asociat / administrator ?

Buna ziua,
Pe scurt speta este urmatoarea:
- la sfarsitul exercitiului financiar anterior s-a decis repartizarea profitului pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti;
- acum asociatul unic/adminstrator doreste un imprumut (pentru uz personal ) de la firma ( SRL) pana anul viitor cand v-a lua dividende.

In baza Legii 31/1990 art 144 4 lit."a" putem incheia un contract de creditare intre societate (SRL) si asociat/ administrator , in limita echivalentului in lei a sumei de max. 5.000 eur , la care se vor calcula si dobanzi la nivelul de referinta stabilit de BNR?

Multumesc anticipat !!!


Cel mai recent răspuns: Themis7 , utilizator 15:15, 29 Mai 2016
Administratorul poate credita societatea in baza unui contract de imprumut in functie de necesitatile acesteia si in NICIUN caz societatea sa crediteze asociatul. Sumele imprumutate de asociati firmelor se evidentiaza cu ajutorul contului "455" si se poate calcula dobanda la nivelul dobanzii de referinta BNR, totul cu respectarea Legii nr.70/2015 care a intrat in vigoare de la data de 09.05.2015.
Daca in momentul de fata in contul 1171 aveti doar pierdere din anii precedenti,nu veti putea repartiza profit la dividende ( obligatoriu dupa aprobarea si depunerea bilantului contabil), prin articolul 1171=457.
Nu recomand sub nicio forma ca societatea sa imprumute asociatul, ar putea intra si sub incidenta Codului Penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Slr-d dividende paul88 paul88 Buna, Sunt nelamurit in privinta castigului si dividentelor. De exemplu: Eu detinator unic a SLR-D doresc sa imi retrag profitul firmei. -Cum ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit la dividende PopCristi PopCristi Buna ziua daca societatea are un profit de 7000 lei si administratorul hotaraste repartizarea lui la dividende cum e mai corect sa procedez: in dec 129 = 457 ... (vezi toată discuția)
Inreg contabile lichidare soc 2 asociati ionuca ionuca Va rog sa-mi spuneti daca este corecta repartizarea in urma lichidarii unui SRL cu 2 asociati: I. Activ ... (vezi toată discuția)