avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1438 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare renuntare la succesiune

Buna ziua,

In urma cu o saptamana am fost de acord sa semnez o declaratie prin care renuntam la o succesiune care urmeaza sa fie deschisa la sfarsitul lunii septembrie. Pot revoca aceasta renuntare? Daca da, imi puteti spune cum?
Cu deosebita stima,
George Nicolici
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:11, 14 August 2009
Este foarte posibil sa ma fi exprimat gresit, dat fiind faptul ca nu am nici un fel de pregatire in acest domeniu. In septembrie se vor implini cele 6 luni de la decesul tatalui meu. In anul 2000 a decedat mama mea. In urma cu o saptamana am fost la notar impreuna cu fratele meu, celalat mostenitor, si am dat aceasta declaratie de renuntare la succesiune. Problema este ca, asa cum rezulta din Certificatul de mostenire incheiat dupa decesul mamei, toate bunurile au fost impartite atunci, desi, din cate am inteles, acest lucru este imposibil dat fiind faptul ca tatal meu traia inca. Cel mult, se putea imparti 1/2 din bunurile mobile sau imobile.
Imi cer scuze daca ma exprim alambicat, dar, cum v-am spus, nu stapanesc mai deloc limbajul juridic.
Problema imi pare a suporta o distinctie ...
Astfel:
Daca vorbim despre dezbaterea succesiunii de pe urma mamei dvs. si cuprinsul masei succesorale atunci nu se poate vorbi decat despre o cerere de anulare a C.M. de pe urma mamei dvs.
In privinta succesiunii de pe urma tatalui dvs. tind sa cred ca inca nu ati intocmit certificatul de mostenitor.
In acest caz nu vad de ce nu ati putea retracta renuntarea ... atata vreme cat singurele conditii sunt cele enumerate.
Sigur .. sub rezerva ca fratele dvs. sa nu fi acceptat deja succesiunea. Caz in care este adevarat ca nu poate fi vorba decat despre o alta actiune in anulare.

Nu am intocmit nici un certificat de mostenitor de pe urma tatalui. Nu imi este clar ce insemana sa accepte mostenirea. Trebuie sa exista un act?
Acceptarea succesiunii este un act de vointa al succesorului si poate fi fie expresa fie tacita.
Cea expresa apare atunci cand acceptarea se face sub forma unui inscris autentic iar cea tacita se face atunci cand succesorul indeplineste orice fel de acte materiale pe care nu le-ar fi putut face decat in calitate de mostenitor acceptant.
Spre exemplu ... face lucrari de reparatii a bunului ce face parte din masa partajabila, sau il ia in stapanire -mutandu-se acolo- samd ...
Ok, am inteles. Va multumesc tuturor pentru informatiile pe care mi le-ati acordat.

O zi buna,
George Nicolici

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinaionescu cristinaionescu Buna ziua , Am o problema si va rog daca puteti sa ma ajutati printr-un raspuns . In anul 2002 tatal meu a decedat , moment in care s-a facut succesiunea . ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)