avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Determinare baza de calcul concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Determinare baza de calcul concediu medical

Cum se determina baza de calcul pentru indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in situatia in care angajatul a avut mai multe contracte de munca la mai multi angajatori in cele 6 luni anterioare? In momentul primei zile de concediu medical relatiile de munca exista la un singur angajator. Se va tine cont de toate veniturile de la toti angajatorii sau numai de la angajatorul unde este angajat?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:06, 28 Mai 2016
Se vor lua in calcul veniturile realizate la angajatorul la care a depus certificatul medical.
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 73
(1) Media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã, astfel:

Mzbci = Σ V: NTZ,

în care:
Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numãrul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

Numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în aceastã perioadã nu poate fi mai mare decât numãrul zilelor lucrãtoare corespunzãtoare fiecãrei luni din perioada luatã în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare.


La toti angajatorii anteriori s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, astfel ca trebuie luate in calcul toate veniturile realizate in cele 6 luni anterioare.

In Norme e prevazuta situatia inversa, cand angajatul are mai multi angajatori si fiecare plateste indemnizatia unui concediu medical pe baza veniturilor realizate la fiecare dintre ei. Astfel, angajatul primeste, de fapt, o indemnizatia calculata cu toate veniturile realizate in cele 6 luni anterioare, chiar daca la angajatori diferiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pt. hepatita a pauladrumcea pauladrumcea va rog sa-mi spuneti care este procentul din salariu de care beneficiez avand concediu medical pt. hepatita A , boala infectocontagioasa grupa A cod 12 si cod ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale cristin20 cristin20 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie, am un salariat angajat in 12 iunie, din 24 iulie intra in concediu medical cod 14. Cum ar trebui sa procedez, ... (vezi toată discuția)
Calculul ind pt maternitate fifi58 fifi58 o persoana are 2 locuri de munca fiecare cu 8/zi la al 2-lea loc de munca este angajata nu mai din septembrie 2016 Cum se calculeaza la al 2-lea loc de m ... (vezi toată discuția)