avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Termen de citare la comisia de disciplina
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Termen de citare la comisia de disciplina

In cat timp de la nota explicativa este obligata comisia sa te citeze pentru a te baga in comisia de disciplina?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:28, 29 Mai 2016
Citaţia, sub sancţiunea nulităţii, va fi comunicată celui citat cu cel puţin 5 zile lucrătoare înaintea termenului stabilit.
La ce notă explicativă vă referiţi? Comisia de disciplină îşi desfăşoară activitatea de cercetare în baza unei sesizări. Daţi mai multe detalii.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns. Unui functionar public i se cere insistent, verbal, de catre superior sa dea o nota explicativa in scris, cu privire la intocmirea de catre acesta a unor acte publice in exercitarea functiei. Functionarul public da aceasta nota explicativa superiorului, (cu toate ca aceasta conform legii trebuia, cred eu, sa-i fie formulata functionarului in scris). De la data la care functionarul public a depus nota explicativa superiorului ierarhic, care este termenul in care functionarul trebuie sa fie citat in comisia de disciplina?Functionarul public nu ar trebuit sesizat in scris daca exista sau nu vreo sesizare la comisia de disciplina pe numele sau?Care este termenul in care superiorul se poate folosi de acea nota explicativa?
1. In practica judiciara s-a decis ca, "Nu este îndeplinită condiţia cercetării prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note explicative din partea salariatului, fără să-i aducă la cunoştinţă învinuirea şi fără să-i acorde dreptul de formula apărări şi motivaţii şi de a prezenta dovezi. (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 903/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 197)".

2. Potrivit HG 1344/2007, citaţia pentru audierea funcţionarului public a cărui faptă face obiectul sesizării se comunică împreună cu un exemplar al sesizării, precum şi cu copii ale înscrisurilor depuse de către persoana care a formulat sesizarea, dacă este cazul.

3. Actul normativ citat nu prevede nicio procedura prealabila cercetarii disciplinare (altfel spus, luarea unei note explicative inainte de inceperea procedurii).

4. Art.36 din HG 1344/2007:
...
(5) Citaţia, sub sancţiunea nulităţii, va fi comunicată celui citat cu cel puţin 5 zile lucrătoare înaintea termenului stabilit.
....

Justitiarul711 a scris:
De la data la care functionarul public a depus nota explicativa superiorului ierarhic, care este termenul in care functionarul trebuie sa fie citat in comisia de disciplina?

Luarea unei note explicative de către superiorul ierarhic nu înseamnă, în mod automat, şi sesizarea comisiei de disciplină. Dacă acest superior nu este conducătorul instituţiei publice, pot exista mai multe variante:
-explicaţiile date de funcţionar în nota explicativă sunt considerate mulţumitoare şi nu există nicio consecinţă pentru funcţionar;
-superiorul ierarhic nu este mulţumit de explicaţiile date de funcţionar. În această situaţie, poate să discute cu cel care conduce instituţia. Acesta din urmă poate aplica direct sancţiunea prevăzută la art. 77, alin. (3), lit. a) din Legea nr. 188/1999, sau poate sesiza comisia de disciplină.

Aici este de menţionat faptul că H.G. nr. 1344/2007 permite superiorului ierarhic să facă el singur sesizare la comisia de disciplină, însă eu nu am întâlnit situaţii în care şefii de birouri sau de servicii să îşi asume singuri această responsabilitate.

Sesizarea se depune la registratura instituţiei publice şi se transmite secretarului comisiei de disciplină în termen de maximum 3 zile lucrătoare. Acesta o înregistrează la comisia de disciplină şi o înaintează preşedintelui comisiei în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării. Preşedintele comisiei de disciplină fixează cu celeritate termenul primei şedinţe a comisiei de disciplină, termen la care se discută aspectele prevăzute la art. 29 din H.G. nr. 1344/2007. De-abia după aceea vor fi citaţi, în vederea audierii, persoana care a formulat sesizarea şi a funcţionarului public a cărui faptă a fost sesizată ca abatere disciplinară, precum şi alte persoane, după caz.

Justitiarul711 a scris:
Functionarul public nu ar trebuit sesizat in scris daca exista sau nu vreo sesizare la comisia de disciplina pe numele sau?

Nu. Va afla atunci când va primi citaţia şi sesizarea.

Justitiarul711 a scris:
Care este termenul in care superiorul se poate folosi de acea nota explicativa?

Nu există un astfel de termen însă, dacă este sesizată comisia de disciplină, aceasta este obligată să aplice sancţiunea disciplinară în termen de cel mult 1 an de la data sesizării ei, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârşirii abaterii disciplinare. Prin urmare, superiorul ierarhic nu poate să ia o notă explicativă pe care să o ţină cu anii în sertar fără să ia nicio decizie.
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Sanctiuni disciplinare silvica1940 silvica1940 am primit sanctiune disciplinara, mustrare scrisa fara sa fiu cercetata prealabil. Am contestat-o in 5 zile la superiorul de drept. Am primit citatie de la ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina functionari publici birsany birsany buna ziua ! a fost sesizata comisia de disciplina de catre compartimentul resurse umane ca un functionar a lipsit 2 zile, fiind atasate la sesizare nota ... (vezi toată discuția)
Termenul în care se desfãșoarã cercetarea administrativã la comisia de disciplinã ukzspan ukzspan Cerecetarea prealabila facuta de comisia de disciplina asupra unui functionar intr-o institutie publica are un anumit termen (6 luni , 1 an) sau se subintelege ... (vezi toată discuția)