avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional contract de munca, modificare timp de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional contract de munca, modificare timp de lucru

Am o intrebare,sunt angajata de 3 luni in cadrul unei companii,cand am fost angajata mi s-a facut contract de munca cu 4 ore de lucru.Mi s-a zis ca se poate modifica orele de lucru in functie de rezultatul meu.Imi fac treaba destul de mine si as dori sa cer conducerii sa mi se faca modificarea de la 4 la 8 ore inclusiv cu salariu primit pe 8 ore.Trebuie sa treaca o anumita perioada(auzisem niste zvonuri cum ca ar trebui sa stau 6 luni si dupa aia poate fi facut acel act aditional).As dori sa stiu daca pot cere sa fac treaba asta dupa 3 luni de munca la compania respectiva.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: RINCIK , utilizator 10:21, 29 Mai 2016
Modificarea duratei muncii se poate face oricand cu acordul comun al angajatorului si al salariatului.
1. art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

2. Art.17 C.mun.
...
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
....

3.Codul Muncii nu impune un anumit termen dupa care se poate face modificarea unui element din cuprinsul c.i.m.
Va multumesc pentru raspunsuri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca parte -time delia2007 delia2007 Buna ziua. Pentru modificarea timpului de munca in cadrul unui contract de munca , trebuie doar sa inchei un act aditional cu acordul ambelor parti ? (vezi toată discuția)
Intrebare CBM CBM Fiind angajat al unei companii din tara, am fost relocata in alt oraș.Desi am inceput activitatea in noua locație, de doua saptamani,nu mi s-au a dat nici un ... (vezi toată discuția)
Modificarea naturii unui contract de munca Karmen_2 Karmen_2 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca un contract incheiat pe perioada determinata se poate modifica in contract pe perioada nedeterminata. Cu multumiri (vezi toată discuția)