avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INCETARE CIM DE DREPT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INCETARE CIM DE DREPT

Buna ziua.Va rog o lamurire.
1,Ziua in care cim inceteaza de drept la data indeplinirii varstei si a stagiului de cotizare pentru pensionare limita de varsta este considerata zi lucratoare pentru salariat si se ponteaza?,
2 In ziua respectiva salariatul merge sa-si depuna dosarul de pensionare tot in aceeasi zi operam incetarea in REVISAL?
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Alis07 , utilizator 16:12, 31 Mai 2016
Desi parerile sunt impartite, opinez(bazandu-ma pe practica, pe Athanasiu si pe Galca)ca
1) Ziua in care cim inceteaza este prima zi nelucratoare (data incetarii cim)
2) Decizia de incetare o operati in Revisal, fie in prima zi nelucratoare (data incetarii),
fie in ultima zi lucratoare (data sfarsit activitate) care poate coincide cu data deciziei de constatare a temeiului de drept.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2016
trandafir2, moderator
1. Nu este zi lucratoare, salariatul nu este pontat, incetarea contractului este in ziua indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si avem grija sa intocmim decizia de incetare CIM conf. art. 56 (1) lit. c).
Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;

2. Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.

3. Conform HG 500/2011, data incetarii CIM se inregistreaza in registru la data incetarii CIM/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat incetarea CIM, in cazul de fata, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
@ Alis07

Da, poate fi considerata zi lucratoare , intrucat nu exista text de lege care sa prevada altfel.

De asemenea, se are in vedere si textul art.2553 C.civ.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc tuturor pentru lamuriri.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Incetare cim art 56 / c carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com In data de 02.07. un salariat implineste 65 de ani - cel putin 15 ani vechime, are - deci trebuie pensionat. Dar daca el spune ca nu a primit decizie de la ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu pensie noneyro noneyro Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ? (vezi toată discuția)