avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recuperare bani de catre angajator de la Casa de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recuperare bani de catre angajator de la Casa de Asigurari de Sanatate

buna ziua,
am o firma, am in cadrul firmei 2 fete insarcinate, le platesc concediile medicale la zi numai ca de circa 6 luni de zile statul nu mi-a mai rambursat niciun leu.
1. ce s-ar intampla daca as plati angajatilor aceste concedii in momentul in care as primi si eu banii de la stat macar pt luna trecuta?
2. ce s-ar intampla daca nu as mai plati aceste contributii la stat pana in momentul in care datoriile nu s-ar compensa?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:59, 9 Iunie 2016
1. Reprezinta refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) amânarea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
(art.88 din Normele de aplicare a OUG 158/2005)

2.
- are vreo metoda angajatorul de a verifica daca concediul este corect acordat sau doar se incearca un chiul cu acte in regula?


"Plătitorii de indemnizaţii prevăzuţi la art. 36 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pot sesiza casa de asigurări de sănătate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajaţii sau asiguraţii proprii.

Sesizarea se adresează casei de asigurări de sănătate cu care medicul are încheiată convenţie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical şi va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuală a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmează a fi controlate, istoricul acordării de concedii medicale angajatului în cauză, menţionarea realizării stagiului de cotizare."
( Metodologia de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate din 12.07.2010, in vigoare de la 22.07.2010)
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
din experienta proprie va recomand sa faceti "Reveniri" la cerere din 2 in 2 saptamani. La a treia revenire o sa va vireze banii. Sfatul l-am primit personal acum 2 ani de la functionarii de la CASMB. Iar eu m-am ocupat ca sot al unei persoane asigurate angajata la o firma mica, cu delegatie de la firma respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa plateasca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca madimadi madimadi buna seara,am si eu cateva intrebari;soacra mea este operata de cancer mamar(i s-a scos sanul),este in medical dar patronul nu vrea sa-i plateasca medicalul(nu ... (vezi toată discuția)