avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... fila CEC
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

fila CEC

Buna ziua,

As dori sa stiu in ce conditii poate fi introdusa o fila CEC la plata dupa data la care este scadenta.
Totodata, as vrea sa stiu ce consecinte atrage aceasta fapta si ce actiuni am la dispozitie pentru a ma apara impotriva introducerii nelegale a filei CEC.
Pe mine ma intereaza de fapt sa stiu daca ma pot apara cumva impotriva persoanei care a prezentat fila CEC dupa perioada de scadenta.
Din ce am citit in legea 59/1934 asupra cecului am observat ca cec-ul emis trebuie să fie prezentat la plată în termen de 15 zile.
As vrea sa stiu ce se intampla daca acest cec a fost prezentat la plata dupa acest termen. Fila cec a fost emisa in ianuarie 2015, iar ea a fost prezentata spre plata cu mult timp dupa aceasta data.
Ma pot indrepta cu vreo actiune impotriva persoanei care a introdus in mod nelegal (dupa termenul de 15 zile) cec-ul spre plata?
Cel mai recent răspuns: Universul_tau , utilizator 14:27, 1 Iunie 2016
Conform art.29 din Legea nr.59/1934(Legea CEC-ului),Cecul ca urmare a functiei sale principale de instrument de plata este platibil la vedere.Pe de alta parte,poptrivit pct.158 din Normele Cadru orice mentiune redactata pe cec privind o anumita scadenta fixa sau o anumita perioada de timp admisa intre data prezentarii si data platii cecului este considerata ca si cum nu ar fi fost scrisa.Ca atare in cazul cecului nu putem vorbi de scadenta,el este platibil la vedere.Termenul de 15 zile la care va referiti dvs.nu este un termen de scadenta, este un termen al dreptului de regres in care trebuie actionat impotriva girantilor si garantilor ,acest termen curge de la ziua aratata in cec ca data a emiterii - nu a scadentei- care nu exista in cazul cecului(Art.30 Legea Cecului).
Mai am o situatie, si anume:
As dori sa stiu ce pot face din punct de vedere juridic daca:
- In cursul lunii ianuarie 2015 a fost emisa o fila cec pentru o anumita suma de bani
- la momentul emiterii filei cec exista o datorie pentru suma consemnata in fila cec
- ulterior emiterii acestei file cec, datoria respectiva a fost achitata, insa au aparut alte datorii
- ce se poate face in situatia in care fila cec a fost prezentata la banca(ulterior achitarii datoriei) pentru recuperarea sumei aferente unor altor datorii decat cele pentru care a fost emisa
Pot formula o actiune in instanta? ce actiune? avand ce obiect?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fila cec Universul_tau Universul_tau Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii poate fi introdusa o fila CEC la plata dupa data la care este scadenta. Totodata, as vrea sa stiu ce consecinte ... (vezi toată discuția)
Cecuri nedecontate cornelia05 cornelia05 buna ziua! in luna iunie au fost emise 3 cecuri pentru lunile iulie, august si sept 2011 .Ele nu au fost introduse fiecare la scadenta scrisa pe ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre fila cec ContSters90283 ContSters90283 Buna ziua As dorii sa stiu daca si in cazul filelor cec cum este la B.O. daca acestea au avut scadenta si au trecut 2 zile de la scadenta ... (vezi toată discuția)