avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua,
Am un apartament la bloc care e locuit de fiul cel mare si ii va ramane mostenire .Casa la curte in care locuiesc cu sotia vrem sa o lasam fiului mic,care e casatorit,dar care casatorie e nesigura.Care este forma cea mai buna sa-i lasam casa,noi sa locuim pana la deces in ea,si sa nu poata sa hotarasca in niciun fel nora,chiar daca se intampla ceva cu fiul,
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: nblaky , utilizator 10:13, 2 Iunie 2016
Puteti face un contract de abitatie viagera conform art.750 NCC,in care dvs.sunteti titularii dreptului de abitatie viagera, adica locuiti acolo pe timpul vietii dvs. iar fiul dvs. este nud proprietar,adica are dispozitia asupra imobilului dar nu are posesia si folosinta care sunt ale dvs.pe timpul vietii.
Pentru fiul caruia doriti sa-i lasati casa, insa nora sa nu profite in niciun fel, nici in timpul casniciei, si nici daca se intampla ceva cu fiul dvs, cred ca cea mai buna cale este o donatie a nudei proprietati a imobilului, dvs si sotia pastandu-va uzufructul viager. Contractul se face numai in forma autentica, la notar, se inscrie in CF, proprietatea imobilului va fi doar a fiului dvs, ptr ca pe el il gratificati si veti solicita notarului, cf.art 1016 c civ intoarcerea conventionala a imobilului in patrimoniul dvs. daca fiul v-ar predeceda. Deci, nora nu l-ar mosteni. Pe eventualii nepoti puteti sa-i gratificati ulterior, separat. Ei oricum ar veni la mostenirea dvs, prin reprezentare, in cazul decesului tatalui lor.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
edina, utilizator
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat ... Lyngu Lyngu Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat dintr-o altă căsnicie. El a moștenit un imobil pe care noi doi l-am recondiționat și ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere și constituire uzufruct viager ContSters457659 ContSters457659 Transmit fiului meu din actuala căsătorie, nuda propietate asupra imobilului proprietatea mea , în schimbul asumării obligației de a ne intretine pe mine ... (vezi toată discuția)
Clauza intretinere sau abitatie? anka2009 anka2009 problema pe care v-o supun atentiei este urmatoarea: succesiune-exista 4 frati si sot supravietuitor problema este urmatoarea:2 dintre frati vor sa renunte ... (vezi toată discuția)