avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... VA ROG UN SFAT!- pensie de întreținere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

VA ROG UN SFAT!- pensie de întreținere

Buna seara....in luna ianuarie .a.c. am deschis actiune pentru pensie intretinere minor. Fostul sot se afla in strainatate cu sotia, respectiv Italia. L am anuntat printr-un mesaj prin luna martie despre actiune. Am fost jignita, etc. de ambii. In fine, am cazut de acord sa trimita 100 euro lunar si daca minorul are nevoie de articole de imbracaminte si incaltaminte sa trimita el. La sfarsitul lunii mai mi a comunicat ca s a razgandit ca el nu mai trimite nici un ban. Vrea sa se judece intrucat nu doreste sa imi plateasca pensia de intretinere pentru minor raportat la salariul pe care il are ( normal era 4-5 sute euro dar am acceptat conditiile lui) ci raportat la salariul mediu pe economie din Romania. Eu as accepta bucuroasa aceasta varianta insa el locuind in alta tara nu stiu daca ar trimite lunar acesti bani, iar daca as apela la un executor judecatoresc din tara nu stiu ce ar putea face daca fostul sot locuieste in alta tara, dar daca as continua procesul cerand comisie rogatorie ( cum de altfel am si cerut) asta ar insemna poate chiar si ani, asta implicand traducerea actelor de mine personal? Cum sa procedez? Salariul minim pe economie este 1250 lei mi ar revenit 400 lei? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: catalina45 , utilizator 08:22, 9 Iunie 2016
Există mai multe aspecte:
1.Dacă lucrează LEGAL în Italia, are rezidenţa acolo şi îi cunoaşteţi adresa de domiciliu, dacă omul refuză să prezinte în instantă adeverinţa de venit pentru ultimele 6 luni, se recurge la comisie rogatorie, dispusă de instanţă. Dumneavoastră nu trebuie să traduceţi nimic.Rezolvarea poate dura 2-3 luni sau mai mult, acum peste tot urmează perioada de concedii
2.Dacă nu are contract de muncă înregistrat la fiscul din Italia, el poate declara că este întreţinut de soţie şi că este temporar în Italia , în acest caz, pensia alimentară se va stabili 25% din venitul net pe economie, adică 25% din cca 925 lei, 231 lei.
buna ziua. In primul rand va multumesc frumos pentru mesaj. Lucreaza in Italia cu contract de munca. Totusi, instanta mi a trimis o citatie in care imi comunica...redau exact textul....va solicitam sa traduceti formularul in vederea comisiei rogatorii la parat sau sa depuneti relatii privind veniturile acestuia. Relatii privind veniturile lui nu am, insa nu stiu ce sa traduc...care e formularul? cererea mea? Fostul sot are si rezidenta in Italia, deci si lucreaza legal. In ceea ce priveste perioada concediilor stiu ca instanta intra in vacanta....Daca el se razgandeste asa, de la o luna la alta, nu mai am incredere si merg mai departe cu procesul. Am vrut sa fie bine pentru toti si am fost de acord sa imi trimita cat vrea el, insa daca el s a razgandit nu pot sta in asteptare pana se hotaraste sa imi mai trimita ceva.
Se poate aplica o procedura specifica pentru obtinerea pensiei de intretinere de la un parinte aflat in strainatate care se deruleaza conform Legii nr.36/2012 prin Ministerul Justitiei.

Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.

Acest dosar cuprinde o listă de acte , o cerere tip şi o procură tip. Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere).

În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.

Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.
La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.( procedura este derulaa in fata instantei de judecata).




Succes.


Vamultumesc pentru sfat
intai trebuie sa obtineti o hotararea, abia apoi incercati executarea in strainatate.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara de la tatal stabilit in austria adella14 adella14 Carei instante sa ma adresez pentru stabilirea pensiei alimentare pentru crestere si intretinere minor daca tatal este stabilit in Austria, in raport cu ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie intretinere minor cand tatal lucreaza in strainatate alex1an alex1an buna seara.in urma divortului fostului meu sot ia fost stabilita plata unei pensii pt intretinere minor in cuantum de 1/6 din minimul pe economie.el de ceva ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara minor corina33 corina33 Buna ziua! As vrea sa stiu daca pot deschide proces pt recalcularea pensiei de intretinere luand in considerare faptul ca tatal fiicei mele lucreaza de 4 ani ... (vezi toată discuția)