avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, cote, plata impozitului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, cote, plata impozitului

O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face declaratie la notar de acceptare a succesiunii legale ( sotul nu) si plateste impozitul aferent imobilului la fisc. Termenul de optiune de un an s-a terminat si urmeaza dezbaterea succesiunii. Cum se imparte masa succesorala ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:29, 6 Iunie 2016

1/4 sotul 3/4 copilul.
Conf.art.972(1)a) NCC"Cota sotului supravietuitor este de un sfert din mostenire ,daca vine in concurs cu descendentii defunctului." Conf. art.975(3)NCC"In concurs cu sotul supravietuitor ,descendentii defunctului ,indiferent de numarul lor culeg impreuna trei sferturi din mostenire."
Imobilul a fost bun propriu al mamei? Cam asa rezulta din ce ati scris..
Succesiunea se accepta și tacit, nu numai expres, asa ca șansele sunt minime sa fiți unicul moștenitor.
Indiferent de acceptarea mostenirii ?, expresa sau tacita?
In situatia in care fiul decedatei s-a mutat din imobilul succesoral cu 6 luni inainte de deces, nu ar fi facut nicio declaratie notariala de acceptare a succesiunii legale in termenul de 1 an de vocatie succesorala, nu ar fi platit impozitul la fisc si neproducand nicio dovada fara echi-voc de acceptare tacita ar fi fost decazut din drepturile succesorale ? bineinteles de catre sotul supravietuitor prin promovarea unei actiuni in instanta in acest sens ?
Vreau sa stiu daca l-am sfatuit bine si la momentul oportun. ( pe fiu bineinteles)

Alte discuții în legătură

Succesiune.buna ziua,ce anume înseamnă:"neacceptarea succesiunii ... Andra Alexa Andra Alexa Succesiune.Buna ziua,ce anume înseamnă:\"neacceptarea succesiunii în termenul legal se poate înlătura cineva de la succesiune prin neacceptarea tacita ... (vezi toată discuția)
Succesiune mariantoma48 mariantoma48 buna ziua,rog un raspuns argumentat asupra termenului de optiune succesorala :este de 6 luni sau de un an,in discutiile de pe forum am gasit ambele variante,va ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Se poate considera in fata instantei, ca un act de acceptare tacita a succesiunii dupa un defunct, faptul ca fiul acestuia s-a ocupat de ... (vezi toată discuția)