avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada inactiva intre doua locuri de munca? Legal, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada inactiva intre doua locuri de munca? Legal, cum ma afecteaza?

Buna ziua

In urma cu cativa ani, intre doua locuri de munca am avut putin peste 1 an de inactivitate (deci neplata somaj, sanatate, CAS) in care am dorit sa fac voluntariat si sa ma dedic unor proiecte sociale.

Am reluat activitatea in campul muncii dupa acel an, dar exista sansa sa urmeze cateva luni in care sa ma dedic iar altor activitati neremunerate, timp in care nu voi figura angajat din nou, pana la urmatorul loc de munca.

Va rog mult lamuriti-ma la urmatoarele:

- cu ce imi dauneaza in viitor vechimea intrerupta in munca? Atata timp cat ani de zile sunt angajat, cu toate cotizatiile la zi, si apoi urmeaza perioade relativ mici de inactivitate (si deci nu cotizez) intre doua locuri de munca?

- ce pot face ca vechimea sa fie inregistrata si in perioada de inactivitate? (ce anume si cat trebuie achitat catre stat?)

Multumesc anticipat
Andrei
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:50, 6 Iunie 2016
1. Conform Cidului m uncii este vechime in munca numai perioada in care ati avut contract individual de munca (CIM).

2. - Perioadele in care ati lucrat ca voluntar nu sunt stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj deoarece nu ati platit contributiile sociale legale.
- Aceste contributii nu se pot plati retroactiv decat la sanatate si numai pe 6 luni anterioare datei incheierii contractului de asigurare sociala cu CJAS.
mihneaandrei a scris:

...
- ce pot face ca vechimea sa fie inregistrata si in perioada de inactivitate? (ce anume si cat trebuie achitat catre stat?)

Multumesc anticipat
Andrei


Legea 78/2014
Art. 10.
(1) Este interzis, sub sancţiunea anulabilităţii, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.

(2) Activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.
.....

In perioada respectiva, ati avut incheiat contract de voluntariat ?
Va multumesc pentru interventie, revin cu urmatoarele lamuriri:

- in intervalul de aprox 1 an cat timp nu am fost angajat, m-am sustinut din fonduri proprii, fara a avea alte venituri. De asemenea, activitatile de voluntariat s-au facut fara un scop material.

- nu are relevanta in întrebarea mea (imi cer scuze daca asa s-a inteles) ca am facut voluntariat, puteam spune ca am stat cautand un alt job sau nefacand nimic

- doream sa aflu daca ma afecteaza in vreun fel (in viitor, sau mai exact la pensie) aceste intreruperi de activitate intre doua locuri de munca.

- daca da, ce pot face ca in intervalul in care aleg sa nu fiu angajat, totul sa fie in regula in relatia cu statul? (de exemplu, ce trebuie sa achit pt a fi asigurat la sanatate; sau se pot achita toate contributiile catre stat pentru vechime in munca?)

- pe scurt: ma afecteaza cu ceva in viitor faptul ca vechimea mea e munca este intrerupta sau neintrerupta?

Cu multumiri
Andrei
Va afecteaza la calculul vechimii in munca ,a stagiului de cotizare la pensie, somaj .

Asa cum vi s-a mai spus , acea paerioada nu constituie vechime in munca ,stagiu de cotizare la pensie, somaj si sanatate si nu poate fi acoperita decat sub riscul aplicarii unor sanctiunii contraventionale.
Am inteles acest lucru, de exemplu daca lucrez din anul 2000/ de 16 ani si timp 2 ani nu am fost angajat, voi avea in final 14 ani de vechime in munca.

Intrebam in situatia in care exista alte sanctiuni in cazul in care vechimea in munca este neintrerupta vs. intrerupta.

In perioada de inactivitate, pot alege sa acopar din fonduri proprii cotizarea la pensie, somaj si sanatate, dar niciuna din aceste plati nu imi acorda vechime in munca?

Alte discuții în legătură

Vechime in munca nebunica nebunica As vrea sa stiu daca atunci cand societatea nu a mai platit de mai multe luni contributiile salariale, vechimea la pensie pt salariati este intrerupta sau ce ... (vezi toată discuția)
Contributiile la stat pentru vechime irayysa irayysa As dori sa stiu si eu cum pot proceda pentru a avea vechime in munca( unde imi pot plati contributiile la stat) ,eu sunt in somaj pana in iunie 2013 si as ... (vezi toată discuția)
Concediul fara salariu din trecut afecteaza vechimea acum ? Cornelissa Cornelissa Buna ziua, As vrea sa stiu , daca cineva imi poate spune, legea care stipuleaza ca nu se considera la calculul vechimii in munca si concediul fara salariu ... (vezi toată discuția)