avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Acuzare de calomnie pe Facebook ?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Acuzare de calomnie pe Facebook ?

Buna seara !

Legat de acest topic de aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Eu am cerut parerile pe niste forumuri pe internet. Am postat initial (ulterior au fost sterse datele personale de catre moderatoriii forumurilor) datele respectivului numele si numerele de telefon plus link catre contul de facebook si am descris tot ce s-a intamplat.
Dupa cateva ore ma suna respectivul sa-mi vorbeasca amenintator si sa ma intrebe de ce am dat sub un cont fals de facebook mesaje private tuturor celor din lista lui. Cineva i-a contactat pe toti cei din lista lui si le-a dat mesaj privat descriindu-le situatia care s-a intamplat.
El la inceput cand ma sunase imi spunea de forum si de facebook si eu nu am fost atent si am zis ca se refera la forum si am crezut ca poate vrea sa ne impacam si sa-mi dea banii inapoi de frica sa nu ma duc la politie, si practic am zis ca am facut toate astea la nervi etc. si el la final imi spune ca cica mi-a inregistrat convorbirea telefonica avuta cu el in care recunosc ca sub un cont fals i-am contactat pe cei din lista lui si le-am dat mesaj privat la fiecare cu situatia avuta cu el si ca in acest fel in discreditez si il fac de ras si nu stiu ce.
Si imi zice ca ma da in judecata pentru calomnie si are ca dovada discutia telefonica inregistrata.
Este posibil asa ceva ?
Ce e de facut ?
Ce ar trebui sa fac pana la urma cu toata situatia asta (aveti linkul mai sus) ?
Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
XmasterX, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 03:22, 8 Iunie 2016
Codul Penal - Art. 226 Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta, sau a unei convorbiri private, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1) şi (2), se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
zaganescu, utilizator
Inregistrarile audio pot fi trucate, asa ca ele reprezinta cel mult o pista de investigat, nu probe (dovezi). Calomnia nu mai e infractiune, asa ca va trebui sa va dea in judecata in drept civil, unde nu are nicio garantie ca va castiga procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înregistrare neautorizată convorbire luxi luxi Intra sub incidenta legii înregistrarea pe telefon de către un coleg a discuțiilor din vestiarul unei secții ? Daca da ce lege este încălcată cui ... (vezi toată discuția)
Protectia consumatorului - furnizare date de catre operatorul de telefonie mobila insolvabil insolvabil buna ziua, 1. In ce conditii se pot obtine desfasuratoarele convorbirilor telefonice ? 2. Daca se obtin anumite date, despre persoana ce utilizeaza ... (vezi toată discuția)
Lnterceptare convorbiri telefonice comondor comondor Buna ziua, Am un caz interesant. In urma unei discutii pe care l-am purtat, interlocutorul meu mi-a reprosat niste fraze (chiar citate) pe care nu le putea ... (vezi toată discuția)