avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda

buna seara...am si eu o intrebare...mi sa retinut permisu .aveam..0,17 la fiola..si mi sa intocmit proces verbal..in care mia dat 18 milioane amenda si miraculos doar 30 de zile suspendare. am dat in judecata politia pt ca procesul verbal prezenta unele vici de procedura...adica articolul in care eram incadrat cu amenda..nu era corect si cu nr de suspendare..am cistigat in prima instanta..ca fiind procedura de viciu//au facut apel pol...la alta judecatorie si au cistigat...asta se intimpla in februarie..mie mia venit acasa decizia in urma cu trei saptamini..dupa care am dus permisu la politie pt a fi suspendat cele 30 de zile..insa am ramas surprins ca perioada sa facut de cinci luni pt ca ...dupa spusele lor nu lam dus la timp...adica in termen de 10 zile de la luarea deciziei ..definitive...nustiu daca e corect
poate imi ras si mie cineva..multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:15, 7 Iunie 2016
Art. 118 din OUG nr. 195/2002

(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.

(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Predarea trebuia făcută de la pronunțarea deciziei din apel, nu de la comunicarea hotărârii. Era datoria dumneavoastră să urmăriți desfășurarea și finalitatea procesului. Nu știu de ce cele 30 de zile s-au făcut 5 luni. Conform textului citat, se adaugă 30 de zile în plus la perioada de suspendare dispusă inițial.
De unde stiti ca v-au dat doar 30 de zile suspendare? Pentru alcool se obtin 90 de zile.

Art. 118. – (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Perioada de suspendare trebuie sa fie de 90+30=120 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare permis conducere mabodan mabodan Am contestat un p.v. si am pierdut contestatia ramasa definitiva,in cat timp de la comunicare trebuie predat permisul? (vezi toată discuția)
Suspendare permis auto leona777 leona777 buna ziua, imi spuneti va rog in baza carei legi si art. se retine pe 2 luni permisul auto daca voi pierde procesul cu IPJ, si daca mie initial mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului Ovidiu1991 Ovidiu1991 Buna Ziua.Mi-a fost suspendat permisul pentru o necedarea de prioritate unui pieton,in urma cu 2 ani.Astazi am primit ca nu s-a aprobat recursul si trebuie sa ... (vezi toată discuția)