avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... durata concediului de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

durata concediului de crestere copil

Buna ziua!
Eu am nascut la 10 septembrie 2014.
Am ales 2 ani, astfel dupa vechea lege ar trebui sa intorc la servici la 10 august pentreu ca si tata este indreptatita sa ia concediul.
Intrebarea mea, daca de 1 iulie intra in viogoare noua lege. Trebuie sa mai ia tatal o luna sau pot sa raman eu la concediu pana la 10 septembrie?
Iar daca vreau sa primesc stimulentul de insertie. dupa nua lege trebuie sa ma intorc cu 60 de zile mai repedela servici adica in 10 iulie. Daca mai trebuie sa ia o luna si tatal, atunci eu ar trebui sa ma intorc la servici pana in 10 iunie ca sa primesc stimulentul de insertie?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2016
Agota2016, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:15, 9 Iunie 2016
1. Chiar daca noile prevederi intra in vigoare de la 01.07.2016 , prevederea referitoare la dreptul celuilalt parinte de a-si lua o luna de CCC nu a fost abrogata.

De la 01.07.2016,art.11 va avea urmatorul continut :
art.11 din OUG 111/2010
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) În cazul în care persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului optează pentru concediu fără plată, acesta constituie perioadă asimilată în sensul art. 2 alin. (5) lit. i).

2. Intr-adevar, dupa noile pevederi , pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
Si dupa noile prevederi daca eu ma intorc la servici cu 60 de zile inainte de impplinirea varstei de 2 ani, iar tatal nu ia luna respectiva, trebuie sa ma intorc mai repede ? (pentru ca de fapt concediul meu de crestere copil este 1 an si 11 luni -2 luni 1 an si 9 luni sau ) sau pot sa raman pana iulie cand fetita implineste 1 an si 10 luni. si o sa primesc stimulentul?
Durata CCC , in cazul in care tatal copilului indeplineste conditiile de a beneficia de indemnizatia CCC, va fi de 1 an si 11 luni.

Dupa 01.07.2016, pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

In speta, revenirea ar trebui s-o faceti in iulie 2016 pentru a beneficia de stimulentul de insertie pana la varsta de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)
Aplicarea noii legi a indemnizatiei de crestere copil 2016 Lili2016 Lili2016 Buna ziua, as dori sa stiu cum se procedeaza pentru prelungirea concediului de crestere al copilului in cazul in care copilul implineste 1 an pe 29 iulie ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie 2016 smileylory smileylory Buna. Daca fiica mea implineste 2 ani in decembrie 2016, iar sotul nu isi va lua ultima luna \"concediul tatalui\", pentru a beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)