avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sau notificare in cazul unui contract ambiguu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sau notificare in cazul unui contract ambiguu?

Buna ziua, sunt intr-o situtie destul de neplacuta si nu stiu cum sa actionez. Problema mea este ca am intalnit o oportunitate de job care se intampla o data in viata, insa momentan sunt angajat intr-o alta firma. Ideea este ca m-am angajat de 2 luni, dar in contractul de munca este stipulat faptul ca : este contractul incheiat pe o perioada nedeterminata; exista la clauze un paragraf in care scrie ca perioada de proba este de 90 de zile calendaristice si de asemenea tot la clauze este stipulat faptul ca 'perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 de zile lucratoare, conform legii nr 53/2003 din Codul Muncii. Eu trebuie sa incep noua activitate luni, insa in acest caz nu stiu care ar fi cea mai buna solutie: sa scriu demisia sau pot sa fac acea notificare deoarece sunt practic in perioada de proba? Si alta problema ar fi faptul ca actualul angajator are un "renume" in a face cercetare disciplinara daca angajatul pleaca si nu doreste sa stea in preaviz. Este legal conform a ceea ce scrie in contractul meu sa depun acea notificare? Exista cumva vreun motiv pentru care nu ar putea sa o accepte potrivit legii? Sau ar putea sa ma cerceteze disciplinar deoarece fac aceasta notificare si doresc sa plec cat mai repede posibil? Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 9 Iunie 2016
Puteti sa va prevalati de art.31 alin.3 C.mun., si anume: (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Nu au nicio legatura cele doua modalitati de incetare a c.i.m. : incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba si incetarea c.i.m. prin demisie.
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Deci este valabil art 31 alin. 3 si in cazul in care contractul este pe perioada nedeterminata? Ca de fapt aici aveam dubii... si in cazul notificarii, clar nu ar avea cum sa nu fie luata in considerare sau procesata in sistem (sa i se dea numar de inregistrare)? Si nici nu ar avea pe ce motiv sa imi faca cercetare disciplinara? Va intreb toate aceste lucruri deoarece vreau sa fiu sigur ca pot depune acea notificare incepand de maine. Si as dori sa stiu daca mai trebuie sa ma duc la munca dupa depunerea acelei notificari sau acolo se incheie ultima zi de munca?
Eu nu inteleg de ce va temeti de cercetare disciplinara cat timp urmeaza sa plecati de la acest angajator? Din textul de lege de mai sus reiese ca CIM incereaza prin notificare, fara preaviz. Altfel spus cui sa-i mai faca o cercetare disciplinara cata vreme nu mai sunteti angajat acolo.
Atata timp cat am vazut cate viclenii s-au facut (cu netransmiterea cererilor de demisie mai departe catre departamentul de Resurse Umane) fiind niste oameni de rea credinta, prefer sa intreb mai inainte absolut tot ceea ce ma nedumereste ca sa pot actiona in consecinta dupa aceea.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2016
Admin, administrator
Demisie cu efect imediat fara preaviz.
Adica 09.06.2016 ti-a idat demisia si de maine nu mai te duci la serviciu.

Este o practica foarte benefica ptr angajat.

Alte discuții în legătură

Contractul de munca si demisia speranta1977 speranta1977 Buna ziua, M-am angat de curand si am incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata in care este stipulat ca perioada de proba este de 90 zile , ... (vezi toată discuția)
Preaviz Corina Andreea Corina Andreea Bună ziua, dacă contractul de muncă este pe perioadă nedeterminată, în cazul în care îmi dau demisia trebuie să stau în preaviz? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Concediere in perioada de proba LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Am urmatoarea situatie : un salariat angajat cu CIM pe perioada nedeterminata in data de 20.09.2015 si aflat in perioada de proba( 90 zile cf. CIM ) de la data ... (vezi toată discuția)