avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aparare in dosar penal fals, uz de fals, abuz in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aparare in dosar penal fals, uz de fals, abuz in serviciu

Doresc sa stiu daca intr-un dosar penal deschis pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals care er fi pedeapsa maxima si daca poate fi pronuntata cu suspendare? Mentionez ca persoana nu a avut condamnari sau situatii speciale cu legea.
Acuzatia vine ca urmare a faptului ca a dat cateva foi cu antet si stampila (angajatorului) plus pe una semnata de aceasta in original, unei altei persoane pe care aceasta la folosit ulterior pentru a demonstra ca este angajata la scocietatea unde lucreza persoana inculpata si pentru as obtine un aviz de libera practica ca (asistent medical). S-a constat ca ulterior persoana care s-a folosit de acele hartii de la inculpat, le-a t"ransformat" intr-un contract de munca pentru a domonstra ca era agajata la societatea unde lucra inculpatul.
Situatia de fata este ca inculpatul dat in judecata de catre angajator pentru abuz in serviciu si fals si uz de fals.
trandafir2 a scris:

Care este incadrarea juridica, mai precis (falsul de obicei absoarbe abuzul in serviciu si nu se prea pot retine impreuna)?

Aici vă contrazic puțin: în 2013 o persoană (bolnavă psihic - asta s-a doevedit ulterior) m-a acuzat (plângere la procuror) de fals material (adică cumva mi-aș fi falsificat semnătura), uz de fals și abuz în serviciu (nu i-am eliberat un act, deorece nu îndeplinea condițiile legale; ea a zis că m-am folosit de un document falsificat - pe care tot eu l-aș fi emis). Cercetarea a fost efectuată de către poliție, pentru toate aceste 3 acuzații și ulterior (1 an!) s-a dat NUP tot pentru toate 3.
Deci văd că se uzitează de către organele de cercetare penală încadrarea aceleași fapte la fals + uz de fals + abuz în serviciu...
Deci, se impun urmatoarele precizari:
1) faptul ca s-a dat nup, inseamna ca nu s-ar retinut infractiunile si cu atat mai putin concursul lor, iar din faptul ca organul de cercetare penala investigheaza 5 fapte nu reiese nimic pana ce referatul organului nu este confirmat de procuror.
2) faptul ca s-a dispus deschiderea UP in rem pentru o serie de fapte, nu echivaleaza cu intocmirea rechizitoriului in acea forma si cu atat mai putin cu o solutie data de instanta de judecata in cursul judecatii.
3) in discutia din acest topic, este vorba despre un posibil concurs ideal de infractiuni omogen sau eterogen si eventual cu conexitate etiologica si nu despre un concurs real de infractiuni.
4) in cazul (sumar) prezentat de dvs., nu este exculs concursul real de infractiuni (desi asa cum ati spus, nu s-a retinut nici macar o infractiune), daca am presupune ca ati facut un fals (in exercitarea atributiunilor de serviciu) si apoi ati comis si un abuz in serviciu (tot in exercitarea atributiunilor de serviciu), si ulterior si alte fapte.
Nu s-a deschis UP in rem. Am fost citat (prin serviciul resurse umane - de unde au cerut in prelabil copie CI + diploma + fisa postului + organigrama) ca faptuitor si erau insirate toate aceste 3 fapte, care se refereau la o singura (in)actiune: refuzul de a elibera un inscris care sa contina ceva la care persoana nu avea dreptul. Ca mijloc de proba a fost depus un document, emis de mine (scris de mana de o subalterna dar semnat de mine), prin care comunicam persoanei ca nu pot elibera inscrisul respectiv (in special cu continutul dorit de ea). Ca asemanare cu cazul prezentat in topic putem retine ca se investigheaza exact aceleasi 3 infractiuni. Solutia NUP mi-a comunicat-o procurorul de caz.
Da, dilatăm discutia, dar poate profita cuiva. Nu am spus ca dvs. vi s-a deschis up, ci am facut o enumerare de posibilitati 1, 2, ..., dar in final, una peste alta, solutia este certa (si in conformitate cu ce am scris in primul mesaj din acest topic), nu vi s-a retinut falsul impreuna cu abuzul in serviciu. Asa am zis ...
(falsul de obicei absoarbe abuzul in serviciu si nu se prea pot retine impreuna)

Fara fapte si imprejurari concrete, dar mai ales fara solutii dispuse de instanta, putem să croşetăm până s-o schimba iar legea.

P.s. intervenţia dvs. a fost bine venită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals sau nu? miha13 miha13 Buna ziua! Un prieten a falsificat o copie dupa o.p. pentru a mai prelungi un termen de plata trimitand copia pe mail beneficiarului. Acesta vazand ca nu-i ... (vezi toată discuția)
Falsificare semnatura Medu Medu Angajatorul a falsificat semnaturile angajatilor sai atunci cand i-a trecut de la 8 ore la 4 ore de munca pe zi. Doresc sa stiu daca aceasta fapta intruneste ... (vezi toată discuția)
Fapta penala andrutzi andrutzi Se poate incadra la fapte penale, fapta prin care un functionar primeste o cerere, o inregistreaza, prin anumite artificii si xeroxare ii schimba continutul, ... (vezi toată discuția)