avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul persoanei interesate de a ataca ordonanta ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul persoanei interesate de a ataca ordonanta procurorului

Redau urmatoarea speta:

Pe trecerea de pietoni un sofer da peste o doamna care la cateva zile din cauza accidentului aceasta decedeaza. In urma ei raman doi copii, unul major si o minora. Soferul vinovat avand relatii, acesta scapa de dosar penal prin solutia clasata de o procuroare.
Solutia clasata i se comunica unuia dintre cei doi copii ai victimei (baiatul major). Acest baiat parcurge pasii cailor de atac asa cum a putut si cum a stiut, insa fara succes.
Fata victimei intre timp ajunge la majorat si constata ca fratele ei nu a reusit sa castige procesul privind cauza decesului mamei lor, asa ca in temeiul art. 316, alin 1 din Cod. proc. penal, se adreseaza parchetului cerand sa i se comunice ordonanta de clasare ca persoana interesata.
La cateva zile, aceasta primeste un raspuns negativ de la parchet. Procurorul motiveaza ca nu i se poate comunica ordonanta de clasare deoarece in dosarul respectiv s-au strabatut toate caile de atac procesuale, solutia adoptată a fost definitiva de instanta judecatoreasca.

Fata victimei decedate intelege acest raspuns dat de parchet, intelege ca procurorul ii face cunoscut ca solutia din dosar a ramas definitiva prin adoptarea de catre instanta judecatoreasca fiindca s-au strabatut caile procesuale de atac pe care fratele ei le-a strabatut dar fara succes.

Exista vreo lege prin care sa ii interzica acestei fete de a nu i se comunica ordonanta de clasare?
Conform art. 316, alin 1 din Cod. proc. penal, ordonanta de clasare se comunica la anumite persoane printre care si persoanei interesate.

Fata fiind minora cand a decedat mama sa, ordonanta de clasare nu putea sa ii fie comunicata ei, dar devenind majora, aceasta doreste sa i se comunice ordonanta de clasare pentru a strabate caile procesuale de atac pentru a i se face dreptate, insa din cele comunicate de procuror, ordonanta de clasare nu i se poate comunica.
Este legal?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:12, 15 Iunie 2016
Lovita pe o trecere de pietoni si s-a dispus clasarea?in ce temei s-a dispus clasarea?
Art. 10 parca, nu tin minte exact, fapta nu e prevazuta de legea penala, cam asa ceva de pe vechiul cod proc. penal.
V-am zis ca soferul a avut relatii fiind un om cu renume implicat si ca politician.

In clasare s-a precizat ca decesul nu a fost survenit din cauza accidentului pentru ca organele ale politiei circulatiei au spus ca impactul a fost unul minor nu grav, iar procurorul mergand pe varianta celor spuse de politia circulatiei, a precizat ca cauza decesului nu a fost urmarea impactului de accident pe trecerea de pietoni. Insa nu conteaza ce a spus procurorul, eu am pus o alta intrebare:
- Dosarul fiind clasat si judecat cand fata era minora, acum la majorat, fata victimei poate solicita sa i se comunice ordonanta de clasare pentru a strabate caile procesuale de atac pentru a iși cauta dreptatea in justitie?

Procurorul a respins cererea motivand ca nu i se poate comunica ordonanta de clasare deoarece in dosarul respectiv s-au strabatut toate caile de atac procesuale, solutia adoptată a fost definitiva de instanta judecatoreasca., insa conform art. 316, alin 1 din Cod. proc. penal, ordonanta de clasare se comunica la anumite persoane printre care si persoanei interesate., iar aceasta fata devenind majora, nu are acest drept de a i se comunica ordonanta de clasare pentru a strabate caile procesuale ca persoana interesata?
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2016
Narcisa_, utilizator
Procurorul nu merge numai pe ce spune politistul, procurorul se raporteaza si la ce scrie in CML.
Ce s-a retinut acolo?
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Adevarat, asa este, dar politistul face propunerea, procurorul claseaza apoi solutia. Asa stiu eu.
Nu conteaza ce scrie acolo in CML, eu vreau sa mi se raspunda la intrebarea pe care am postat-o inca din primul subiect deschis pe care o reformulez si aici:

Conform art. 316, alin 1 din Cod. proc. penal, ordonanta de clasare se comunica la anumite persoane printre care si persoanei interesate.
Daca solutia a fost clasata, si judecata s-a incheiat, o alta persoana interesata are dreptul sa solicite sa i se comunice ordonanta de clasare pentru a strabate caile procesuale de atac pentru a iși cauta dreptatea in justitie? (Pentru o intelegere mai buna este bine sa se citeasca subiectul de deschidere).
Buna ziua, se impun cateva precizari si totodata sunt necesare lamuriri suplimentare din partea dvs.

Precizari:
Cu privire la afirmatia dvs. ...,
Daca solutia a fost clasata, si judecata s-a incheiat, ...

de fapt, corect este : "Daca solutia a fost clasarea, judecata n-a avut loc si procesul penal s-a incheiat, ..." si mai departe, pentru a intelege mai bine procedura:
o alta persoana interesata poate solicita copie dupa ordonanta de clasare, in timpul procesului penal. Ori dispunandu-se clasarea, nu mai exista proces penal. Bun!

Ce se putea face atunci? Se putea ca, dupa ce s-a dispus clasarea sa fie exercitate cai de atac (plangere, contestatie), de catre persoana majora (copilul major). Bun! N-a facut-o sau a facut-o prost sau fara suport juridic (justitia este echitabila pentru toti, dar este adevarat, este mai echitabila pentru cei care au bani, asta-i viata). A intervenit decaderea din drepturi si raspunsul primit de la parchet este atat legal, cat si temeinic.

Ce se poate face acum? Este posibila reluarea urmaririi penale, prin redeschiderea urmaririi penale, din oficiu (nu se va intampla) sau la plangerea persoanei interesate, daca procurorul ierarhic superior celui care a dispus solutia, constata ca nu a existat imprejurarea pe care se intemeia clasarea, atunci se poate infirma ordonanta de clasare, se restituie dosarul catre organul de cercetare penala, s.a.m.d.
Va dati si dvs. seama ce sanse sunt ca sa se intample asa ceva, mai ales daca la baza solicitarii dvs. nu va sta nimic concret. Bun! Ce poate fi ceva concret? Poate fi CML?
Raspuns: DA, poate fi.
Cu referire la, va citez:
Nu conteaza ce scrie acolo in CML, eu vreau sa mi se raspunda la intrebarea pe care am postat-o ...

Acesta este motivul pentru care dl av. Patrascu (care a raspuns mai sus), v-a intrebat ceva cu privire la un mijloc de proba concret si anume CML. Insa dvs., nu ati raspuns corespunzator (sa nu intelegeti ca va apostrofez, eu va inteleg starea emotionala)

Lamuriri necesare din partea dvs.
CML, datele cand s-au petrecut faptele, orice acte procesuale si procedurale intocmite, de catre cine, cand, cum, imprejurari relevante si orice altceva ce poate fi folosit in favoarea dvs.
Cred ca va trebuie suport juridic si, chiar si asa, sansele sunt extrem de mici.

P.s. nu v-am ajutat cu ce aveati dvs. nevoie, dar am vrut sa nu ramaneti chiar in aer,
si poate mai pricep si altii ceva din aceasta poveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare ordonanta. Narcisa_ Narcisa_ Eu am depus o plangere penala fata de un vecin. Solutia mi-a fost comunicata, nu s-a dispus urmarirea penala fata de vecinul meu. Am atacat ordonanta la ... (vezi toată discuția)
Nu mi se respecta dreptul de a-mi studia dosarul Just-drept Just-drept Am formulat o cerere de studiere a unui dosar penal. Parchetul de pe langa Judecatoria X, mi-a raspuns ca nu mi se aproba cererea pe motiv ca nu am calitatea ... (vezi toată discuția)
Exista obligatia comunicarii nup-ului inculpatului pe care l-am reclamat? eusaisapte eusaisapte Doresc sa stiu daca procurorul este obligat sa-mi comunice rezolutia de neincepere a urmaririi penale care a luat-o fata de inculpatul din dosarul penal pe ... (vezi toată discuția)