avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

Buna ziua,
Numele meu e Boros Denisa , sunt din Cluj-Napoca si am varsta de 18 ani.
Parintii mei sunt divortati de 5 ani, iar eu am ramas cu tatal meu. De la terminarea divortului mama nu mi-a dat niciodata pensia alimentara. Tatal meu nu a vrut sa deschida un nou proces pentru pensia alimentara, deoarece stia ca nu imi va da si nu voia ca ea sa ajunga la inchisoare. De anul trecut ea lucreaza in Germania.
Acum 2 luni am fost la tribunal si mi s-a zis spus sa ii fac o plangere penala pentru pensia alimentara, am facut-o, iar acum mi s-a spus de la politie ca am depasit varsta de 18 ani si nu se mai poate face nimic.
Mi s-a recomandat sa deschid un nou proces impotriva ei.
Intrebarea mea este : Daca as deschide un nou proces impotriva ei , as avea vreo sansa sa castig procesul si sa recuperez toti banii ( pensia alimentara )
Va multumesc !
Dupa implinirea varstei de 18 ani , mamei dumneavoastra ii incumba obligatia legala de intretinere.( dumneavoastra promovati actiunea introductiva de instanta, altminteri ea este respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active ).



Obligatia legala de intretinere subzista pana cand dumneavoastra impliniti varsta de 26 de ani, daca studiati si nu realizati venituri ce prezinta caracter de continuitate, venituri obtinute dintr-o activitate remunerata.


Nu are relavanta forma studiilor efectuate de dumneavoastra.

Totusi, pensia datorata majorului are caracter exceptional si trebuie dovedita starea de nevoie in care va aflati, asa incat sa fiti sustinuta de catre mama dumneavoastra, din punct de vedere financiar, pe perioada derularii studiilor .

Instanta de judecata poate emita o adresa la societatea comerciala unde mama dumneavoastra este angajata, in vederea transmiterii de relatii cu privire la veniturile realizate.

Plafonul maximal stabilit de Codul civil este de 25% din venitul net obtinut.( pensia de intretinere nu poate fi mai mica de 25 % din salariul minim pe economia nationala cand nu sunt realizati venituri salariale).


Poprirea asupra veniturilor nu mai este realizata de catre instanta de judecata, din oficiu.



Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Neplata, cu rea credinta, timp de cel putin trei luni ( intentia fiind forma de vinovatie ) reprezinta elementul constituitiv al infractiunii de abandon de familie,infractiune.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Succes.

Instanta de judecata poate emita o adresa la societatea comerciala unde mama dumneavoastra este angajata, in vederea transmiterii de relatii cu privire la veniturile realizate.

Mama e la o societate din Germania, nu stiu daca ati observat..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere platã retroactivã a pensiei alimentare ovidiu691sorin ovidiu691sorin Conform Hotărârii judecătoreşti din anul 2006, rămasă definitivă, trebuia să primesc pensie alimentară pentru doi copii minori în vârstă de 12 ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere-copil major MihaiNB MihaiNB Buna seara ! La varsta de 16 ani, intrucat nu implinisem varsta majoratului, tatal meu a actionat-o in judecata pe mama, cu privire la plata pensiei de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat Katyca Katyca Buna ziua, Parintii mei sunt divortati. Eu, respectiv mama mea, am primit pensie alimentara conform hotararii judecatoresti. De curand am implinit 18 ani, ... (vezi toată discuția)