Buna ziua,
Numele meu e Boros Denisa , sunt din Cluj-Napoca si am varsta de 18 ani.
Parintii mei sunt divortati de 5 ani, iar eu am ramas cu tatal meu. De la terminarea divortului mama nu mi-a dat niciodata pensia alimentara. Tatal meu nu a vrut sa deschida un nou proces pentru pensia alimentara, deoarece stia ca nu imi va da si nu voia ca ea sa ajunga la inchisoare. De anul trecut ea lucreaza in Germania.
Acum 2 luni am fost la tribunal si mi s-a zis spus sa ii fac o plangere penala pentru pensia alimentara, am facut-o, iar acum mi s-a spus de la politie ca am depasit varsta de 18 ani si nu se mai poate face nimic.
Mi s-a recomandat sa deschid un nou proces impotriva ei.
Intrebarea mea este : Daca as deschide un nou proces impotriva ei , as avea vreo sansa sa castig procesul si sa recuperez toti banii ( pensia alimentara )
Va multumesc !
Dupa implinirea varstei de 18 ani , mamei dumneavoastra ii incumba obligatia legala de intretinere.( dumneavoastra promovati actiunea introductiva de instanta, altminteri ea este respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active ).
Obligatia legala de intretinere subzista pana cand dumneavoastra impliniti varsta de 26 de ani, daca studiati si nu realizati venituri ce prezinta caracter de continuitate, venituri obtinute dintr-o activitate remunerata.
Nu are relavanta forma studiilor efectuate de dumneavoastra.
Totusi, pensia datorata majorului are caracter exceptional si trebuie dovedita starea de nevoie in care va aflati, asa incat sa fiti sustinuta de catre mama dumneavoastra, din punct de vedere financiar, pe perioada derularii studiilor .
Instanta de judecata poate emita o adresa la societatea comerciala unde mama dumneavoastra este angajata, in vederea transmiterii de relatii cu privire la veniturile realizate.
Plafonul maximal stabilit de Codul civil este de 25% din venitul net obtinut.( pensia de intretinere nu poate fi mai mica de 25 % din salariul minim pe economia nationala cand nu sunt realizati venituri salariale).
Poprirea asupra veniturilor nu mai este realizata de catre instanta de judecata, din oficiu.
Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.
Neplata, cu rea credinta, timp de cel putin trei luni ( intentia fiind forma de vinovatie ) reprezinta elementul constituitiv al infractiunii de abandon de familie,infractiune.
Instanta de judecata poate emita o adresa la societatea comerciala unde mama dumneavoastra este angajata, in vederea transmiterii de relatii cu privire la veniturile realizate.
Mama e la o societate din Germania, nu stiu daca ati observat..