avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alternativa la Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alternativa la Testament

Buna ziua,
Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal vitreg a mostenit o casa pe care el ar dori sa o treaca prin testament pe numele meu, al mamei si al fratelui meu. Este testamentul in aceasta situatie o solutie viabila? Daca nu, ce alternativa ar exista, pentru ca in cazul decesului tatalui vitreg, dorinta lui sa fie implinita?
Cu multumiri :)
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 10:01, 17 Iunie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Daca tatal vitreg nu are descendenti (copii), ascendenti in viata la momentul decesului sau frati si surori atunci este suficient testamentul legal.
Daca are frati, sau parinti in viata sau copii atunci e de preferat un contract de vanzare cumparare avand in vedere ca prin testament nu se poate lasa decat o cotitate disponibila (cititi art. 1088, 1089 sau 1090 C.Civ.).
@avocat ce legatură au fratii defunctului? Pot cere reductiunea liberalitatilor excesive nefiind rezervatari? Daca legatul este universal nici macar nu sunt citati sa se prezinte la dezbaterea succesiunii. Numai in cazul legatului particular se obligatoriu predarea acestor legate de catre mostenitorii legali. Iar daca testamentul este in forma autentica si este un legat universal, șansele anularii lui pe vicii de consimtamant sunt foarte reduse, presupunând ca acei colaterali ar intreprinde o asemenea actiune in instanta. In vederea autentificării testamentului se poate aduce de catre testator si un certificat IML.nstimate user, deci, testamentul este o varianta in situatia in care testatorul va desemneaza legatari universali (adica va lasa intreaga avere mobila si imobila care se va gasi in patriomoniul sau la data decesului) si daca nu are mostenitori rezervatari (copii, parinti in viata). Reductiunea liberalitatilor excesive este o institutie de drept civil care are in vedere posibilitatea pe care o au mostenitorii rezervatari (sot. copii si parinti) sa-si ceara cota de rezerva succesorala de care defunctul nu poate dispune nici prin testament, nici prin donatie. Acest lucru nu este obligatoriu si nu profita decat celui care cere reductiunea. Aceasta reductiune se face pe cale amiabila la notar sau in instanta in caz de neintelegere intre succesibili. Actiunea in reductiune se prescrie intr-un termen de trei ani de la deces.
Testament legal nu exista... testamentele prevazute de Codul civil sunt cele autentice si cele olografe, testamentele privilegiate si cel bancar.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2016
ContSters338589, utilizator
Buna ziua,

Deci pot sa inteleg ca un testament facut i fata unui notar, prin care el isi exprima vointa ca aceasta casa sa ne apartina noua, el neavand frati sau copii sau parinti in viata, este greu de contestat?
Exista alte rude cum ar fi veri, nepoti s a md...

Cu multumiri :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca testamentul este autentic si va instituie legatari universali, atentie nu doar sa va lase casa, caci acela este un legat particular si atunci sunt chemati sa va predea legatele mostenitorii legali, adica rudele defunctului pana la gradul 4, in lipsa sau refuzul acestora trebuie sa mergeti in instanta, este ok. Deci domnul sa mearga la notar si sa va instituie legatari universali - adica asa cum am spus anterior in mesajul de mai sus, inseamna ca la decesul acestuia veti culege toata mostenirea - bunuri mobile si imobile, care a ramas dupa autor.
Va multumesc :)

Alte discuții în legătură

Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Acte testament getvoi getvoi Buna ziua!As dori sa stiu, cui ma adresez [notar,avocat....], ce acte sunt necesare ,si cam la cat se ridica costurile [aproximativ]...pentru efectuarea unui ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)