avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna ziua! Lucrez in prezent la o firma unde am semnat o clauza de necocurenta. In primul rand, pe contract este scris numele orasului si adresa firmei, dar judetul este eronat. Nu stiu daca asta ar produce anularea lui sau nu.

In al doilea rand, am de gand sa renunt la actualul loc de munca in favoarea unui tert stipulat in clauza de neconcurenta. Diferenta ar fi ca postul este total diferit. In prezent lucrez pe un post de statistician, urmand sa plec pe un post de conducere, de manager. In clauza de necocurenta scrie ca nu pot presta in favoarea unui tert activitatile x,y,z pe care le desfasor in prezent, dar scrie totodata ca nu pot practica nimic ce are legatura cu domeniul de activitate al firmei.

Din cunostintele mele, nu au dreptul de a-mi ingradi dreptul la munca, mai ales ca activitatea mea va fi diferita complet fata de ce fac in prezent. Asadar v-as ruga sa imi explicatia daca am dreptate sau nu si, cu atat mai mult, daca ei ar fi obligatia sa imi plateasca compensatia aferenta clauzei, fara sa fiu pus ulterior sa o returnez sau si mai rau sa o returnez si sa platesc eventuale prejudicii (pe care nu vad cum le-as putea aduce firmei la care lucrez in prezent, desfaurandu-mi activitatea la noua firma). Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alexmhz , utilizator 10:39, 17 Iunie 2016
1.Mentionarea gresita a judetului nu constituie motiv de anulare a clauzei respective.

2. Daca activitatea pe care o veti presta la noul angajator va fi diferita complet fata de ce faceti in prezent, atunci clauza de neconcurenta nu isi produce efectele.
Asadar, in cazul mentionat de mine, activitatea este diferita completa sau nu? Din punctul meu de vedere nu are nicio legatura postul de "referent statistician" cu cel de "manager zona". In plus, daca prin absurd cine ar considera ca cele doua activitati sunt similare, cum as putea fi obligat ulterior sa platesc daune cauzate de prejudiciul adus firmei? Din cate am inteles prejudiciul trebuie demonstrat cu date clare, ori eu nu voi folosila noua companie nimic din ce am invatat la actuala. Sunt foarte curios de un raspuns clar, pentru a sti cum sa procedez. Multumesc!
Obligatia o poate decide instanta de judecata. Astfel spus, daca intr-un eventual proces promovat de fostul dvs angajator acesta il va castiga, atunci instanta va decide in sarcina dvs acea plata.
Referitor la cele doua activitati mentionate mai sus, considerati ca nu ar fi activitati total diferite? Sunt curios de opinia dumneavoastra
In opinia mea :
Postul de "referent statistician" nu este identic cu cel de "manager zona" , nici ca denumire si nici ca activitati.

Unul este post de executie, iar celalalt poate fi considerat post de conducere.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta anca_popescu anca_popescu Buna! Va rog frumos sa ma ajutati.Cand m-am angajat in contractul de munca era si o clauza de neconcurenta care arata asa L. Clauza de neconcurenta ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ancutas ancutas Buna ziua, lucrez la o societate ca agent vanzari, si mi-am dat demisia pentru ca am gasit ceva mai ok in alta parte pe acelasi post la o firma concurenta. In ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta mosmanul mosmanul Am incheiat contracte cu angajatii care cuprind clauza de neconcurenta, evidentiata prin plata unei indemnizatii lunare. Cum pot obliga angajatul care ... (vezi toată discuția)