avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna!
Va rog frumos sa ma ajutati.Cand m-am angajat in contractul de munca era si o clauza de neconcurenta care arata asa L. Clauza de neconcurenta :
1. Salariatul nu are voie sa presteze in interesul propriu sau al unui tert o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata de angajatorul sau, sau sa presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau.
2. Aceasta clauza isi produce efectele si dupa data incetarii prezentului contract , pentru o perioada de 6 luni in cazul functiilor de executie si 2 ani pentru functii de conducere.
3. Prezenta clauza ii atribuie salariatului o indemnizatie de ………………..din salariu.
4. In caz de nerespectare a acestei clauze salariatul este obligat la restituirea indemnizatiei si plata de daune interese corespunzatoare prejudiciului cauzat angajatorului.

In momentu asta vreau sa imi deschid PfA pe acelasi domeniu de activitate.
Vreau sa precizez ca la valoarea indemnizatiei e trecut doar .....
Intrebarea mea este daca imi deschid PFA sunt obligata sa restitui indemnizatia si plata de daune interese corespunzatoare prejudiciului cauzat angajatorului.
Multumesc,
Anca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 4 Septembrie 2009
Pai daca nu ati fost indemnizata cu nici un procent, de unde are pretentia sa nu profesati ?
Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine. In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta, salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si dupa caz, la daune interese corespunzatoare prejudiciului pe care l a produs angajatorului.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Inteleg ca va trebui sa restituie indeminizatia, ceea ce nu este cazul deoarece nu a primit o indemnizatie, iar in al doilearand, fostul angajator trebuie sa dovedeasca in fapt si in drept, cu ce l-a prejudiciat, nu?
Pai ati primit acea indemnizatie? fiindca in caz contrar nu se poate considera ca valabila clauza de neconcurenta. Tocmai aceasta era ideea, plata unei sume de bai in schimbul acceptarii de catre dvs. a conditiei de a nu presta munca respectiva pe perioada mentionata ...
Nu am primit nimic doar salariu

Alte discuții în legătură

Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta mosmanul mosmanul Am incheiat contracte cu angajatii care cuprind clauza de neconcurenta, evidentiata prin plata unei indemnizatii lunare. Cum pot obliga angajatul care ... (vezi toată discuția)