avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Accize, alte taxe Administratia Fondului pentru Mediu
Discuție deschisă în Accize, alte taxe

Administratia Fondului pentru Mediu

Buna ziua,

Am si eu doua nelamuriri in legatura realizarea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu :

1. Un importator de vopsele ( care le foloseste in procesul de productie) cum trebuie sa declare la Fondul de Mediu:
- Ca si ambalaj mai exact contributia de 2 lei/ kg ( conf. art. 9 alin. 1, d OUG 196/2005 )
- Sau sa plateasca 2% din valoarea subs. ( conf. art. 9 alin. 1, e, OUG 196/2005 )
2. Un importator de produse cosmetice ( vopsele de par, lacuri unghii, fixativ ) trebuie sa declare la Fondul de Mediu recipientii ca si ambalaj de sticla, metal etc. ? ( contributia de 2 lei/ kg sau sa plateasca 2% din valoarea subs. periculoase ). Pot fi considerate periculoase anumite produse cosmentice ( avand in vedere ca nu au nici o specificatie trecuta pe ambalaj ) ?

Multumesc anticipat! :justcuz:
Cel mai recent răspuns: Rrs , utilizator 19:06, 14 Septembrie 2016
În cazul vopselurilor, contează modul în care le pune pe piaţă, sau dacă le pune. Dacă tu spui că le foloseşte în procesul de producţie, le cumpără, vopseşte cu ele şi vinde produsul vopsit, contribuţia de 2 lei/kg nu i se aplică pentru recipienţii vopselurilor folosite, pentru că el nu pune pe piaţă vopseaua ambalată. Se aplică în cazul în care cumpără vopseaua ambalată şi o vinde mai departe pe piaţa naţională. În cazul ăla, i se aplică cei 2 lei/kg de ambalaj introdus pe piaţa naţională.

La partea de substanţe periculoase pentru mediu, cred că cel mai bun indicator e fişa de securitate. Cât timp acestea sunt încadrate ca periculoase pentru mediu, ar trebui plătită obligaţia. Însă, conform art. 9, alin. 1, lit. e, contribuţia vizează substanţele clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu.
Te interesează doar periculozitatea asupra mediului, deci această clasificare trebuie să o urmăreşti. O substanţă poate fi încadrată ca inflamabilă ori cancerigenă, însă, nu e necesar să fie şi periculos pentru mediu. Trebuie verificată în mod express periculozitatea asupra mediului.

De studiat:
[ link extern ]

La partea cu produse cosmetice, cam la fel. Intră la ambalaj cartonul, sticla, cutia, recipienţii. Aceştia se declară către AFM şi se plăteşte contribuţia de 2 lei/kg.

Cât timp nu au specificaţii trecute pe ambalaj, nu au de ce să fie considerate periculoase. Chiar dacă ele conţin substanţe care, în stare pură, ar putea fi considerate periculoase pentru mediu, cât timp nu s-a făcut menţiunea asta pe ambalaj, respectivele substanţe sunt în cantităţi mici, sub limitele care i-ar obliga să menţioneze gradul de periculozitate al produsului final.

De studiat:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de mediu DIANAelena2016 DIANAelena2016 Buna ziua, Am si eu doua nelamuriri in legatura realizarea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu : 1. Un importator de vopsele ( care ... (vezi toată discuția)
Declaratie de mediu cimpazu cimpazu buna seara, va rog mult spuneti-mi si mie cine are obligatia depunerii declaratiei de mediu. multumesc (vezi toată discuția)
Taxa de mediu pentru deseuri din ambalaje loremaria loremaria Suntem o firma care comercializam materiale de constructii si am vrut sa stim daca trebuie sa platim o taxa de mediu pentru deseurile din ambalaje sau putem sa ... (vezi toată discuția)