avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Retinere la sursa contract de mandat
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Retinere la sursa contract de mandat

Buna ziua,

In calitate de PFA (agent de asigurari) doresc sa inchei un contract de mandat cu un agent de vanzari pentru a ma ajuta cu marirea portofoliului de clienti, urmand ca persoana in cauza sa primeasca un procent din comisionul pe care eu il primesc de la firma de brokeraj cu care colaborez. Intrebarea mea este, un astfel de contract ma obliga sa retin la sursa contributiile aferente chiar si in cazul in care agentul de vanzari ar functiona la randul sau ca PFA/II? Si daca da, care sunt exact aceste contributii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 19:00, 19 Iunie 2016
Cred ca cea mai buna solutie este un contract de asociere in participatie. Fiind vorba de o asociere intre o PFA si o persoana neautorizata, se aplica art. 125 alin. (10) din Codul fiscal.



ART. 125 - Reguli privind asocierile fără personalitate juridică

[...]

(10) În cazul asocierilor fără personalitate juridică constituite între contribuabili care desfășoară activitate individual sau contribuabili care desfășoară activitate individual și o asociere fără personalitate juridică și pentru care stabilirea venitului anual pentru activitatea desfășurată se efectuează pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli, veniturile realizate în cadrul asocierii respective nu sunt considerate distribuite, în vederea impunerii, contribuabililor care datorează impozit potrivit prezentului titlu, fiind aplicabile numai regulile stabilite pentru impunerea venitului determinat pe baza normelor de venit sau stabilit pe baza cotelor forfetare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Resurse umane - contract de mandat ArthurFHB ArthurFHB Buna ziua, As vrea sa stiu daca exista vreo posibilitate legala de a angaja echipa de vanzari in baza unui contract de mandat. Practic, am nevoie ca acesti ... (vezi toată discuția)
Polite paid in franciza nitmar nitmar Am o agentie imobiliara si ma intereseaza incheierea unui contract de colaborare cu o societate de brokeraj pt asigurari PAID de locuinte pentru clientii ... (vezi toată discuția)
Contract de agent, asistent in brokeraj - taxe?? CSORIK ILONA CSORIK ILONA Sunt angajata cu CIM pe durata nedeterminata(8 ore/zi) si in timpul liber realizez ca persoana fizica neautorizata - venituri din activitati independente in ... (vezi toată discuția)