avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabilitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabilitate

Daca casierul unei institutii publice are lipsa in casa de 70 de milioane i se poate creeea un debit in contabilitate sa dea banii in rate?
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 12:22, 17 August 2009
Pentru casier/gestionar:
- să îndeplinească condiţiile prevăzute în art. 3, din Legea nr. 22 din 18 noiembrie 1969 – modificată - privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legatură cu gestionarea bunurilor:
- angajaţii pe baza unei convenţii civile de prestări serviciii pot fi gestionari cu respectarea condiţiilor prevederilor legii nr. 22/1969 modificată;
Conform art.10 din Legea nr 22/1969, modificată, se stipulează că angajatorul poate solicita pentru angajarea unei persoane în funcţia de gestionar , poate pretinde acestuia, 2 (două) feluri de garanţii :
a.- garanţie în numerar , o sumă de bani care să reprezinte echivalentul a trei salarii , suma care trebuie depusă de gestionar odată cu semnarea contractului individual de muncă, fie angajatorul poate reţine din salariu o suma reprezentând garanţie materială , nu mai mult de 10% din salariu de bază brut şi nu peste echivalentul a trei salarii ; aceste sume se vor depune la bancă sau la CEC BANK, unde se va crea un cont ( depozit ) pe numele salariatului caruia i s-a retinut garanţia . (Conform Legii nr.54 din 8 iulie 1994 pentru modificarea unor prevederi din Legea nr.22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii şi raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor, se precizeaza că :
"Art. 15. - Garanţia în numerar va fi depusă de către agenţii economici, autorităţile şi instituţiile publice la Casa de Economii si Consemnaţiuni sau la bănci, într-un cont special al agentului economic, al autorităţii ori al institutiei publice respective. Garanţiile în numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu într-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice în favoarea căreia s-a constituit garantia. Pentru garanţia depusă în conditiile alin. 1, se acordă o dobândă anuală, stabilită de depozitarul garanţiei, care nu poate fi mai mică decât dobânda acordată pentru depozitele la termen pe un an.").
b.- garantii suplimentare – în functie de marimea gestiunii( valoarea bunurilor gestionate) .
Încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor şi valorilor băneşti atrage răspunderea materială, disciplinară administrativă, penală sau civilă, după caz

30.- (1) Persoana cu funcţie de conducere, precum şi orice persoană vinovată de angajarea, trecerea sau menţinerea în funcţia de gestionar fără respectarea condiţiilor de vârstă, studii, antecedente penale, răspunde integral pentru pagubele cauzate de gestionar, solidar cu acesta.
La constatarea unei pagube, persoana răspunzătoare poate să-şi ia un angajament de plată, pentru acoperirea acestuia. Angajamentul de plată constituie titlu executoriu. Pe baza acestui angajament semnat de gestionar/casier şi vizat de conducerea institutiei publice, se vor face , fără alte formalităţi, reţineri din salariu şi din orice alte sume ce i se cuvin, în condiţiile admise de lege. În caz contrar se va lua decizie de imputare în termenul şi după procedura prevăzută de legislaţia în vigoare.
La constatarea unei pagube în gestiune, care nu poate acoperi garanţia în numerar, se va proceda ca mai sus şi apoi se vor lua măsuri de asigurare şi urmărire a oricăror bunuri aprţinând gestionarului/casierului. Măsurile de asigurare se încuvinţează de organul jurisdicţie competent să soluţioneze litigiul.
Când pagubele au fost cauzate de printr-o faptă ce constituie infracţiune , răspunderea se stabileşte potrivit legii penale.
Deci , cu debitul creat în contabilitate pentru a restitui suma în rate nu prea este legal? răspunderea poate fi si a angajatorului pentru nerespectarea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda-garantie materiala laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie gestiune euangajat euangajat Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Primirea garantiei de la angajator massoi massoi Buna ziua,vreau nişte lămuriri dacă se poate.Am lucrat ca gestionar la o anumită firma până în data 27.11.2009,când am fost anunţat că se ... (vezi toată discuția)