avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Rotunjirea valorii de piata a unui imobil
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Rotunjirea valorii de piata a unui imobil

Buna ziua,
Este corecta rotunjirea valorii de piata ( cu plus sau minus) a unei proprietati in cadrul unui raport de evaluare? As dori o justificare a acestei rotunjiri. Multumesc
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 07:22, 12 Iulie 2016
In cadrul unei expertize tehnice judiciare, expertul are obligatia sa raspunda documentat la toate obiectivele fixate de instanta de judecata.
Expertul se refera in cadrul raportului de expertiza la documente certe (legi, normative, acte de proprietate, facturi, chitante, etc.). Nu cred ca vreo instanta sa ceara expertului prin obiectivele fixate pentru expertiza, sa rotunjeasca valoarea de piata a unei proprietati.
Despre evaluare au fost purtate multe discutii.
Este important de retinut ca imprecizia limbajului poate duce la multe neînţelegeri şi interpretări eronate.
Cuvintele uzuale au înţelesuri specifice pentru o anumită disciplină.
Termenii folositi frecvent sunt preţ, cost, piaţă şi valoare. Acestia sunt utilizaţi de disciplina evaluarea proprietăţilor imobiliare.
Preţul este termenul utilizat pentru o sumă cerută, oferită sau plătită pentru un bun sau un serviciu.
Preţul de vânzare este un fapt istoric, indiferent dacă a fost făcut public sau dacă a fost confidenţial.

Preţul constituie, în general, o indicaţie asupra valorii relative date bunurilor sau serviciilor de către un anumit cumpărător şi/sau vânzător, în anumite situaţii particulare.

Costul reprezintă preţul plătit de cumpărător pentru bunuri sau servicii sau suma necesară pentru a crea sau a produce bunul sau serviciul de către producător. În momentul în care s-a finalizat bunul sau serviciul, costul acestora devine un fapt istoric.

Piaţa este mediul în care bunurile, mărfurile şi serviciile sunt comercializate între cumpărători şi vânzători, prin mecanismul preţului.

Valoarea este un concept economic referitor la preţul cel mai probabil convenit de cumpărătorii şi vânzătorii unui bun sau serviciu disponibil pentru cumpărare.

Valoarea nu reprezintă un fapt, ci o estimare a celui mai probabil preţ care va fi plătit pentrn bunuri şi servicii, la o anumită dată, în conformitate cu o anumită definiţie a valorii.

Expertii judiciari evaluatori cunosc în profunzime piaţa proprietăţii, înţeleg interacţiunile manifestate între participanţii de pe piaţă şi sunt capabili să judece cele mai probabile preţuri ce vor fi convenite între cumpărători şi vânzători, evită utilizarea numai a cuvântului valoare, adăugându-i atribute care descriu tipul particular de valoare.

Valoarea de piaţă se defineşte ca fiind: Suma estimată pentru care o proprietate ar putea fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie cu preţ determinat obiectiv, după o activitate de marketing adecvată, în care ambele părţi au acţionat în cunoştinţă de cauză, prudent şi fără constrângere.

Valoarea de piaţă a proprietăţii imobiliare este mai degrabă o reprezentare a utilităţii sale recunoscute de piaţă, decât a stării sale pur fizice.


Valoarea de piaţă este o estimare fundamentată de piaţă, efectuată în conformitate cu Standarde nationale si internationale de care expertul trebuie neaparat sa tina cont.
.


Conceptul de valoare de piaţă reflectă percepţiile şi acţiunile colective de pe piaţă şi este baza de calcul pentru evaluarea majorităţii resurselor în economiile de piaţă.

In concluzie aceasta valoare nu poate fi rotunjita, este o valoare la un moment dat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notiunea de "valoare de piata" in acceptiunea standardelor nationale si europene legalmgm legalmgm B. Standardele Internaţionale de Evaluare (International Valuation Standards Committee, 12 Great George Street, London, United Kingdom, SW1P 3AD, ... (vezi toată discuția)
Despre expertiza judiciara si extrajudiciara legalmgm legalmgm Buna ziua, Cu toate că după titlul său site-ul pare exclusiv dedicat avocatului - avocaturii, va propun o nouă categorie de discutii, legată de un ... (vezi toată discuția)
Notiunea de „valoare de circulatie”, folosita frecvent de catre instantele de judecata din romania legalmgm legalmgm A. \"Valoarea de circulatie\" este o notiune formulată si uzitata in justitie inca din perioada de dinaintea anului 1989. Semantic vorbind, sintagma ... (vezi toată discuția)