avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neclaritati-concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neclaritati-concediul de odihna

Buna ziua,
Lucrez la o companie franceza in Oradea de 2 ani de zile, angajata cu carte de munca, 8h/zi.
Problema mea si a multor alti angajati este de ce ne sunt calculate din concediul de odihna, zilele libere legale in Romania si Franta.
De exemplu ziua Frantei,14 iulie, este zi in care nu lucram, ne este platita insa este scoasa din concediul de odihna.
Pastele catolic este platit, la fel ca si cel ortodox, insa eu fiind ortodoxa, pastele catolic imi este din nou scos din concediul de odihna.
Din anul 2008, luna ianuarie, fiind evaluata, firma a decis ca, eu fiind la un anumit nivel sa imi "traga" din concediul de odihna, toate zilele de absenta(cazuri de boala, probleme in familie, etc) si sa mi le plateasca in luna respectiva.Nu am dreptul la ore suplimentare si nici la recuperarea orelor de absenta.
Eu acest lucru l-am aflat doar in luna septembrie 2008,nedand importanta lunar salariului ce mi se vira in cont, deoarece am si rata la respectiva banca si nu stiu lunar cat trage banca si cat nu, iar in al doilea rand am avut incredere.Fluturasii de salar, tin sa mentionez, nu ii primim in fiecare luna, decat la cerere iar despre "regula firmei" de a -mi trage din concediul de odihna zilele de absenta, nu am aflat-o de la nimeni si nu am semnat nicaieri pentru acest lucru.Eu imi primeam salariul lunar integral ca pana la urma sa ma trezesc in anul 2009 cu cateva zile in minus la concediu si sa fiu trimisa in concediu de odihna neplatit, timp de 2 saptamani.
Am aflat inainte de concediu(cand de fapt am aflat si de faptul ca nu voi avea nici macar o zi de concediu platita) si faptul ca puteam face o cerere pentru ca acele zile de absenta pe parcursul anului sa nu imi fie platite in luna respectiva si sa imi ramana ca si zile de concediu de odihna.Insa eu nu am fost informata deloc asupra acestui lucru, de unde sa fi stiut de aceasta posibilitate, datoria cui este sa instiinteze angajatul asupra acestui lucru?Sau este tot datoria mea ca angajat sa ma interesez?Ca eu chiar nu mai inteleg nimic.
De ce Pastele catolic ne este luat din concediul de odihna?
De ce 14 iulie, ziua Frantei nei este luata din concediul de odihna?
Nu vreau sa duc in instanta pe nimeni, insa vreau doar sa stiu daca este legal ceea ce ni se intampla.
Va multumesc anticipat
Bertha
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 25 Noiembrie 2010
Nu pare legal ceea ce se intampla.

Cf codului muncii:
Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual

Ca atare aceste ziel libere sunt zile libere si nu afecteaza durata concediului de odihna.
De concediu medical, ce sa mai zic.. el se plateste ca si concediu medical! Poate afecta nr de zile de CO la care aveti dreptul, deorece CO se acorda proportional cu activitatea lucrata.

Verificati ce prevederi sunt in CCM si ROI al societatii privind zilele libere... si acordarea concediului de odihna.
Concediul medical nu mi-a afectat concediul de odihna, ci doar anumite urgente....ni se intampla tuturor...am cerut fluturasii incepand din ianuarie 2008 si situatia cu concediul.Intr-adevar, in fiecare luna imi este calculat 1.75 pentru zilele de concediu de odihna, insa din toate aceste zile acumulate,mi-au fost trase zilele dintre Craciun si Revelion(care dupa cate stiu eu NU sunt sarbatori legale), au fost trase ziua de Pastele catolic(lunea) si ziua nationala a Frantei, zilele de 5 si 6 ianuarie, noi reincepand activitatea doar in 7 ianuarie, etc.Si tot asa, incetul cu incetul se ajunge la 14-15 zile de concediu de odihna care mai raman angajatului anual.
Insa, faptul ca zilele de absenta,fara concediu medical mi-au fost luate din concediul de odihna insa platite in respectiva luna, este un lucru de care am fost instiintata doar dupa 9-10 luni si eu nu am semnat nicaieri cum ca as fi de acord cu acest lucru.Am inteles ca este o regula a firmei, iar pana la urma sa mi se spuna ca m-am inselat si ca puteam face cerere pentru a nu imi fi platite in luna de absenta acele zile sau acea zi....depinde de caz.
Anul trecut, dupa situatia pe care am analizat-o, in luna august, imi figurau 4.25 de zile de concediu.Insa mi-a fost platit integral(15 zile), nefind instiintata ca eu am doar 4.25.In acest an insa mi s-a spus ca de anul trecut 2008 am intrat cu -6 zile in 2009, prin urmare, cu alea am si ramas pana acum, neavand nici o zi de concediu de odihna platita.
Mi se pare o nebunie deoarece pana acum nu sunt doar eu cea care a cerut lamuriri privin aceste probleme, insa mereu ni s-a raspuns ca este legal ceea ce se intampla si ca nu avem ce face#-o.
Eu va multumesc mult pentru raspuns si mai astept pareri.
Multumesc inca o data
Bertha
Voi da o privire acum asupra Contractului colectiv si individual de munca.
grace_r a scris:



Verificati ce prevederi sunt in CCM si ROI al societatii privind zilele libere... si acordarea concediului de odihna.

Am la dispozitie doar un Contract Individual de Munca in care pentru Concediu scriu urmatoarele:
"Durata concediului anual de odihna este de 21zile lucratoare, in raport cu durata muncii
De asemenea se beneficiaza de un concediu suplimentar de ----(nimic)"
Atat despre concediu.
Salarizare:
Orele suplimentare prestate in afara programului de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu, conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii nr.53/2003-Codul Muncii."
Asta este tot.Voi cauta si cel colectiv de munca.

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate, afectarea co rusualexandra rusualexandra Daca in cursul anului un salariat a avut 5 absente nemotivate se scad si din concediu de odihna (adica 21-5 = 16 zile de CO). (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cu forta agent relatii cu clientii agent relatii cu clientii Buna seara. Sunt agent relatii cu clientii pentru o firma romaneasca. Proiectul in cadrul caruia lucrez presupune servicii de asistenta tehnica in limba ... (vezi toată discuția)
Zile din concediu odihna mona1966 mona1966 Doresc sa fiu informata, avizata si documentata prin rasp pe care-l voi primi in acest forum, pentru momentul cand cu siguranta,ma voi reintalni cu aceasta ... (vezi toată discuția)