avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP)

Buna ziua,

Ma adresez tuturor de pe forum in speranta ca voi gasi un prim sfat in legatura cu situatia de mai jos.

Astazi am primit prin posta, deoarece nu eram acasa o instiintare, care suna in felul urmator:
n conformitate cu articolul 360 din legea 135/2010 privind codul de procedura penala va instintam ca la data de 21 iunie 2016 la 12 10 am procedat la afisarea prezentei nefiind implinite condittile de inmanare a plicului cu acte de procedura aferente dosarului cu nr. X/X/2016 aflat pe rolul instantei judecatoria
Va comunicam ca sunteti in drept sa va prezentati dupa 3 zile de la afisarea prezentei, dar nu mai mult de 7 zile pentru inmanarea actelor de procedura la sediul instantei jud. X– penal, camera cam. X.
In zilele lucratoare intre orele 8:30-12:30
De asemenea mentionam ca, in cazul in care, fara motive temeinice nu va prezentati pentru cominicare actelori n termen de 7 zile, actele de procedura se vor considera comunicate la inplinirea acestui termen.

Dosarul la care face referire are ca petent judecatoria respectiva, iar intimat sunt eu si inca cateva persoane.
Obiectul dosarului este confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP).

Banuiesc ca ce au vrut sa-mi inmanaze de fapt era citatia pentru infatisare.
Credeti ca este necesar sa ma prezint? Sau e posibil sa fiu citata doar in calitate de martor (desi apar ca intimat?)
Din pacate nu stiu cu exactitate la ce se refera respectivul dosar si nu stiu de nicio urmarire penala impotriva mea. :O

Judecatoria la care va avea loc procesul se afla la 300 de km de domiciliul meu.#-o

Ce ma puteti sfatui? Sa ma adresez unui avocat?
Va multumesc anticipat pentru tot.
Dat fiind faptul ca este vorba despre o confirmare de renuntare la urmarirea penala si presupunand ca nu sunteti persoana vatamata in acel dosar, iar dvs. spuneti ca nici nu aveti idee sa fiti suspect sau ca cineva sa fi depus impotriva dvs. o plangere penala, putem trage concluzia ca daca nu va prezentati nu aveti nimic de pierdut (nu stim sigur insa).
Citarea se refera la o procedura obligatorie desfasurata in camera preliminara, nu este vorba despre o judecata. Se pune totusi intrebarea, de acolo, de la cei 300 km departate, avea cineva motiv sa va faca plangere la politie sau parchet? Totusi, nu iese fum fara foc, zic.
Este o judecata deoarece se asculta concluziile celor prezenți și se analizează ceea ce se afla la dosar.

Nu e vorba de ceva care sa fie aprobat de instanta cum fac organele administrative.
Imi pare rau, nu pentru ce am scris si urmeaza sa rescriu, ci pentru ca trebuie sa va contrazic pe dvs.; chiar daca hotararea prin care judecatorul de camera preliminara admite sau respinge cererea de confirmare formulată de procuror este data intr-o procedura cu tenta contencioasa (in sensul ca cei prezenti isi pot expune puncte de vedere), aceasta procedura se desfasoara doar asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala, si trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca asta nu inseamna o judecata in sensul legii si al codului de procedura penala. Poate insemna insa o judecata in sensul unei exprimari non-juridice, in limbaj popular, adica daca ne cheama judecatorul inseamna ca mergem la judecata, dar fiind un forum juridic noi trebuie sa fim rigurosi, nu se poate altfel.
În sens larg este o judecata.
Ca este o judecata restrânsă la anumite norme de drept și in care nu se administrează un probatorii suplimentare precum o judecata pe fondul cauzei nu nseamna ca nu este o judecata.

E adevărat ca legiui9a o siderat ca nu este o judecata inițial dar Curtea Constituțională a considerat ca este o judecata.

Din păcate noua lege are foarte multe carente și este slab gandita.
Deci, orice este de natura congenitala presupune cu judecata cu respectarea art 6 din CEDO.

Când e vorba de o procedura orala contencioasa și bazata pe contradictorialitate vorbim de judecata chiar dacă nu se face cu administrare de probe noi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie confirmare renuntare urmarire penala in calitate de intimat kaethoven kaethoven Buna! Recent am primit o citatie in calitate de intimat, obiectul dosarului fiind confirmare renuntare urmarire penala. Ce intelegeti prin asta? In ... (vezi toată discuția)
Numere provizorii expirate, suspendare permis, dosar penal soluționat cu nup. ce trebuie să fac mai departe? Lazar Cosmin-Celestin Lazar Cosmin-Celestin Buna ziua! In iulie 2017,am fost prins cu numerele provizorii expirate si mi s-a intocmit dosar penal si mi s-a suspendat permisul de conducere,dar mi s-a dat ... (vezi toată discuția)
Renuntare la urmarirea penala paulalex paulalex Buna ziua! Am facut o \'boacana\' in vara lui 2017 cand am fost prins cu 2 tigari rulate ce contineau canabis. Dupa muuult timp am fost instiintat de dosarul ... (vezi toată discuția)