avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Termen de prescriptie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Termen de prescriptie

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine cu raspunsul la o intrebare: Daca mai multi salariati, chiar fosti salariati ai unei societati comericale, au anumite datorii catre societate ( factura de telefon, avans spre decontare), care este termenul de prescriptie al acestor datorii?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:05, 22 Iunie 2016
Termenul de prescriptie general este de 3 ani conform CPC. Termenul curge de la data la care datoriile au devenit exigibile.
3 ani.

Art. 254.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Art. 257
(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
Art. 258
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Art. 259
În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere din salariu ady1981 ady1981 mi s-a retinut tot salariul ca despagubire pt o dauna adusa firmei este corect? :\"> Care este suma maxima ce se poate retine din salariu conform legii? (vezi toată discuția)
Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu din cauza unei sume pierdute din încasări. este corect să nu mi se mai dea nici tichetele de masă? NGabriell NGabriell Buna ziua, Am nevoie de ajutor! Lucrez in functia de curier,acum o luna din neatentie am pierdut incasarile mai exact suma de 25.000 de lei. Am fost la firma ... (vezi toată discuția)