avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua.

Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul.

Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, apartament ce a fost al parintilor mei, facandu-se si o succesiune dupa moartea tatalui meu.

Problema este ca s-a scris in actul de vanzare-cumparare ca s-ar fii dat un avans de 45.000 euro fapt ce nu s-a intamplat.
Tot in acest act apare o suma de 30.000 de euro bani ce au fost dati catre sora mea printr-un imprumut facut la banca, imprumut facut pe numele fostului sot eu aparand ca si girant.
Eu detin din casa si cota parte din mostenirea de la tatal meu.

As dori sa stiu acum la partaj ce solutii am.
Fostul sot vrea sa facem un contract de vanzare-cumparare la notariat.

Nu stiu exact ce acte trebuiesc facute si care este calea cea mai buna de urmat.
As dori sa ii cedez casa si sa primesc o despagubire.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2016
Vicky1, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 19:55, 24 Iunie 2016
mergeti cu atelela notar sau la un avocat, caci din ce ne relatati nu prea se intelege nimic. Ati cumparat dar detineti si prin mostenire? este greu de descifrat. Celmai bie mergeti cu actele lao consultatie sau expuneti problema mai clar.
Oricum orice bun dobandit in timpul casatoriei, in afara de mostenire si donatii facute exclusiv unuia dintre soti, sunt bunuri comune, care la divort intra in masa partajabila.
Cred ca ati facut un partaj cu sora si mama dvs dupa succesiunea tatalui si ati dat o sulta mamei si sorei....sulta care cred ca s-a achitat dintr un imprumut bancar....
cred ca asta ati vrut sa spuneti...cred ca nu se intelege absolut nimic.
Multumesc pentru raspuns.

A fost incheiat un contract de vanzare-cumparare intre mine si fostul sot si mama si sora mea. Actul a fost incheiat la o banca unde s-a facut si imprumutul de 30.000 de euro.

In acel act este scris si faptul ca eu am mostenire de la tatal meu o cota parte din apartament.

partea de mostenire va apartine, partea cumparata- se imparte potrivit contributiei. In cazul in care va intelegeti sa lasati bunul sotului, si acesta sa plateasca, e perfect! In acest caz, mergeti la un notar!
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2016
Marian Bucur, Avocat
deci sa reluam, ati cumparat cu sotul dvs cotele din apartament detinute de mama si de sora dvs, pretul fiind achitat si din credit bancar, contractat de sot si de dvs ca si codebitor. Iar o alta cota parte din apartament va apartine ca bun propriu din mostenire.
Probabil 13/16 ati cumparat cu sotul-nun comun si 3/16 aveti mostenire- bun propriu.
Acum trebuie sa faceti partaj, sa lichidati regimul matrimonial al comunitatii legale , sa va stabiliti pentru cota parte detinuta in comun de ambii ce contributie ati avut, apoi dvs dava doriti sa ramaneti cu apartamentul ii veti da o sulta, ramanand si cu creditul ipotecar daca nu l-ati achitat.
Operatiunea fireasca este partajul nu vanzarea.
Daca inca mai aveti credit pentru orice fel de operatiune partaj, vanzare, va trebuie acordul bancii.
Mergeti la notar cu hot de divort/certificat de divort, actele de proprietate (certificat mostenitor, contract de vanzare si contract ipoteca, incheierea de intabulare, acordul bancii daca mai aveti credit inca de platit, daca nu declaratia de radiere a ipotecii data de banca, certificate fiscale pe bunul imobil), stabiliti cu sotul dvs ce sulta (bani) doreste in schimbul cotei parti detinute. Notarul va va informa daca mai este cazul si de alte acte care ar trebui aduse, adeverinta asoc de proprietari de exemplu,chitantele ca ati platit utilitatilela zi, carti de identitate.
Partajul este scutit de impozit. Vnazarea nu .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat inseamna cota parte pentru unul din cei doi copii ai tatalui decedat dintr-un apartament? Vicky1 Vicky1 Tatal a decedat si a lasat in urma o sotie si doi copiii. Cat inseamna cota parte a unuia dintre cei doi copiii? Daca apartamentul valoreaza 52.000 euro ... (vezi toată discuția)
Obtinere credit dupa divort ! freed freed Dupa divort, poate fi obtinut un credit ipotecar de catre unul dintre soti daca partajul nu a fost facut iar apartamentul de ipotecat este in continuare ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj amiabil la notar. in 2020 am cumparat cu fostul ... aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 Divort si partaj amiabil la notar. In 2020 am cumparat cu fostul sot un apartament in valoare de 60.000 euro prin credit ipotecar pe 14 ani. Acum el doreste ... (vezi toată discuția)