avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,
Tatal meu a decedat intr-un accident , era in timpul serviciului, trimis cu masina firmei sa conduca un client acasa pentru ca masina respectivului era in service.La intoarcerea catre locul de munca , a intrat un tir in masina pe care o conducea, si a decedat,
Cum se considera accident de munca?pentru ca societatea la carea lucra tatal meu, nu vrea sa ne spuna nimic, si nici ajutor material nu am primit.Tatal meu era pensionar, dar mai lucra cu contract de munca cu timp redus de 4 ore.
Astept un raspuns , va rog frumos.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:57, 20 August 2013
Fiind un eveniment soldat cu decesul unei persoane, cercetarea se face de catre ITM.
Firma era obligata sa anunte ITM de producerea evenimentului.
La cercetarea evenimentului pentru incadrarea ca AM sau in afara muncii, se vor avea in vedere documentele existente: contractul individual de munca al tatalui dvs., fisa de post, modul cum a primit sarcina tatal dvs pentru a duce persoana respectiva cu masina unitatii, daca evenimentul s-a petrecut in perioada cand tatal dvs. efectua cele 4 ore, etc.
Ar trebui sa sesizati in scris ITM asupra stadiului cercetarii evenimentului. Este posibil ca firma, stiindu-se in contradictie cu anumite aspecte legale, sa nu fi anuntat evenimentul la ITM, desi institutia ar fi trebuit anuntata de catre spital/ politie.
Sesizati in scris si politia rutiera pentru a afla stadiul cercetarii acccidentului de circualatie.
In mod normal, daca evenimentul va fi inregistrat ca AM, atunci se va declansa cercetarea penala impotriva soferului de TIR si firma de asigurari a soferului va plati despagubirile.
Intrebati in scris si la firma, daca s-a finalizat cercetarea evenimentului si sa va dea cate un exemplar din PV de cercetare a evenimentului si din formularul FIAM (daca a fost inregistrat ca AM). Aceste documente se depun la casa de pensii, pentru ajutor de deces.
Solicitati firmei 1 expl. din contractul colectiv de munca, existent la nivelul firmei si inregistrat la ITM, pentru a vedea ce drepturi revin familiei unui decedat, acordate de catre firma (ajutor de inmormantare, plata cheltuielilor cu pomeniri, etc.) in urma producerii unui eveniment la care a fost victima un salariat al firmei.
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Intrebati sau sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.
In cazul in care in urma cercetarii efectuate de ITM evenimentul in urma caruia a decedat tatal dumneavoastra este incadrat ca accident de munca (din ce relatati dumneavoastra se pare ca se incadreaza) veti primi de la Casa Judeteana de Pensii 4 salarii medii brute (2223 x 4 = 8892 lei) ca despagubire in baza calitatii de asigurat pentru riscul de accidente a tatalui dumneavoastra (asigurare obligatorie facuta de angajator) , inafara de ajutorul de inmormantare probabil primit deja..
V a multumesc,
Dar o pensie de urmas cum se calculeaza, daca tata avea pensie de 1000 ron.
Pentru pensie de urmas depuneti documentele doveditoare ca sunteti urmas si certificatul de deces al tatalui dvs. la casa judeteana de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca soldat cu deces nasaudean nasaudean Buna ziua. din pacate fratele meu a decedat in accident , accident de tir au decedat si colegul sau .( a fost sefer de tir) . era in timpul programuliui, de ... (vezi toată discuția)
Accident de munca soldat cu deces. Chirila Gica Chirila Gica Sunt 11 luni de când soțul a decedat la serviciu. Nu am primit nici un proces verbal cu stadiul anchetei. Ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Drepturi legale copil cu handicap gradul i in urma decesului tatalui (intretinator legal) intr-un accident de munca colectiv geolovelife geolovelife Buna ziua. As dori sa stiu ce drepturi legale are sora mea care este persoana cu handicap deosebit de grav cu insotitor, in urma decesului tatalui nostru ... (vezi toată discuția)