avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere tata la nasterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere tata la nasterea copilului

Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract colectiv de munca, si care ar fi temeiul legal ? Am gasit legea 210/1999 unde exista aceasta obligatie ... Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:46, 26 Ianuarie 2019
Potrivit Normelor de aplicare a Legii 210/1999, art.6, alin.2, dreptul la majorarea duratei concediului paternal în condiţiile alin. (1) se acordă numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.

Art. 6 din Normele de aplicare a Legii 210/1999
(1)Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare, dacă a obţinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
......
Concediul paternal de 5 zile se poate acorda imediat la nasterea copilului si nu dupa obtinerea certificatului de nastere? Certificatul de nastere se obtine de regula la circa o saptamana iar nevoia parintelui este de a sta cu copilul in principal in primele zile de la nastere.
Este angajatorul obligat sa accepte aceasta cerere de concediu paternal din prima zi de nastere chiar daca nu are certificatul de nastere?
Legislatia nu prevede asa ceva, insa la nivel de angajator se poate stabili o procedura operationala de acordare a acestuia.
Va rog sa ma lamuriti și pe mine. Am un angajat care și-a luat la începutul lunii 5 zile pentru nașterea copilului. Iar azi mi-a adus acel atestat de absolvire a cursului de puericultura. Se poate da și aceste zile chiar dacă el își luase cele cinci zile la începutul lunii, apoi a venit la munca și iar sa ii mai dau cele zece zile?
Sau acele 15 zile trebuie luate împreuna??
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tata a petitionarului.

Legislatia nu prevede daca cele 15 zile lucratoare de concediu paternal se acorda integral sau fractionat, ci doar termenul in care poate fi solicitat acest concediu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs puericultura mihailccc mihailccc Managerul de resurse umane spune ca adeverinta pentru acest curs, ca sa fie valabila, ar trebui emisa dupa ce se naste copilul, mie doctorul de familie mi-a ... (vezi toată discuția)
Concediu parental alinailie alinailie Buna ziua!As vrea sa stiu daca concediul parental se acorda si tatilor care nu sunt casatoriti legal cu mama copilului,cum este cazul meu si al partenerului ... (vezi toată discuția)