avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

Buna ziua!
1.As dori sa stiu daca in ultimele 12 sau 6 luni inainte de nastere este obligatoriu sa lucrez la acelasi loc de munca sau pot sa imi schimb locul de munca fara pauza intre angajari?
2.Am citit modificarile legii de indemnizatie valabile din 1 iulie 2016, ca urmare daca lucrez de peste 12 luni pot sa imi dau demisia acum si sa nu mai lucrez deloc pana in decembrie cand nasc? Din noua lege am inteles ca pentru calcularea indemnizatiei se vor lua in calcul 12 luni de cotizatie la stat din ultimii 2 ani. Nu este specificat daca cele 12 luni trebuie sa fie consecutive/ fara intrerupere/ inainte de nastere.
3. Daca in ultimele 12 luni am lucrat cu contract de munca lunar (mi se prelungea in fiecare luna) influenteaza in vreun fel indemnizatia?

Multumesc anticipat!
Cu respect, Ioana
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:01, 1 Iulie 2016
1. Cred ca dvs. vreti sa intrebati despre concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani, nu despre concediul de maternitate (126 d e zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - In cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului trebuie sa aveti 12 luni in care ati obtinut venituri salariale sau asimulate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Cele 12 luni eligibile nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator si nici neaparat consecutive.
- Sunt avute in vedere primele 12 luni succesive in care ati avut venituri, incepand cu luna nasterii copilului.

3. Daca indepliniti conditia cu cele 12 luni din 24 nu este nevoie ca in momentul nasterii sa fiti salariata.

4. Nu conteaza ce fel de contracte individuale de munca (CIM) ati avut ci numai daca ati avut venituri salariale.
Multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns.

Mai am o intrebare. Am citit ca CCC se acorda si in cazul in care sunt studenta, eu sunt studenta la nivel de master invatamant zi, buget, am 27 de ani, pot beneficia de CCC? Daca da, in functie de ce venit mi se va calcula CCC-ul? Sau exista o varsta limita pana la care poti beneficia de concediul de maternitate ca si studenta?

Va multumesc!
Cu respect, Ioana
1. Daca in cei 2 ani anterior nasterii ati avut 12 luni in care ati fost studenta la zi, fara intrerupere, beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Nu conteaza varsta dvs.

3. In acest caz indemnizatia pentru CCC este cea minima adica 1063 lei lunar.

4. In calitate de studenta nu puteti beneficia de concediu de maternitate (126 d e zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
Multumesc tare frumos dle Tudor Valeriu pentru raspunsuri.

As mai dori sa va intreb daca lucrez cu contract de munca pe perioada determinata si mi-am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata, acesta din urma este obligat sa-mi prelungeasca contractul de munca sau la incheierea contractului de munca exista posibilitatea sa nu mi se mai prelungeasca?!

Multumesc frumos!
Cu respect, Ioana.
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...

2. Asadar angajatorul nu are obligatia legala sa va prelungeasca CIM chiar daca sunteti gravida (dar o poate face daca doreste).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ContSters332201 ContSters332201 Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului dolcepussyc dolcepussyc Buna ziua! Am nascut in urma cu patru saptamani. Sunt in concediul de 126 de zile, care il am pana pe data de 6 aprilie. Trebuie sa depun cererea la angajator ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate nuta86 nuta86 Buna ziua. As dori cateva informatii legate de concediul de maternitate. Sunt insarcinata din data de 17 iulie, si m-am angajat in data de 5 august, pe o ... (vezi toată discuția)