avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum abordez o mostenire, testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum abordez o mostenire, testament?

buna ziua,
ma aflu in urmatoarea situatie :

bunica, aflata in proprietatea a catorva mici terenuri agricole doreste sa le lase mostenire celor 2 copii, iar casa unuia dintre ei.
cum putem rezolva legal acesta aspect?
stiu ca pentru terenuri e nevoie de o intabulare. dar aici intervine problema costurilor, intrucat terenurile sunt multe si mici.. intabularea lor am inteles de la cineva avizat, e ingreunata de faptul ca nici terenurile vecine nu sunt intabulate, deci delimitate exact in cartea funciara. ( avem doar titlu de prorprietate pe ele ).

se poate face act de donatie fara intabulare? fara ca actele respective sa fie atacate de unul dintre mostenitori in viitor?

va multumesc .
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 18:00, 15 Aprilie 2013
Nic donatia s nici testamentul nu sunt ea mai buna solutie. Daca prin inscris sub semnatura privata (chitanta de mana), ideal incheiata in prezenta a doi martori, bunica vinde nepotului terenurile inscrise in titlul de proprietate cu tricolor, nepotul poate sa mearga mai aspoi in instanta si sa solicite pronuntarea unei hotarari care tine loc de act autentic de vanzare-cumparare. daca vine si bunica parata in instanta si recunoaste ca a vandut nepotului si a primit de la acesta pretul mentionat in chitanta de mana, daca si martori trecuti in instanta vin si declara acelasi lucru, problema e rezolvata, iar hotararea definitiva si irevocabila, intrata in puterea lucrului judecat, este act de proprietate pentru nepot.Dupa asta, daca vrea, nepotul poate sa se si intabuleze cu respectivele terenuri.Este cea mai sigura si mai putin costisitoare alternativa si ramane "batuta in cuie".
Buna ziua. As dori si eu o lamurire asemanatoare. In contextul noului cod civil, se poate face un testament cu titlu universal, fara intabulare a imobilelor din prezent, in care sa se specifice ca testatorul lasa intreaga avere la moarte mostenitorului sau? Multumesc.
Pentru donatie este obligatorie intabularea prealabila.
Pentru testament nu este necesara intabularea imobilelor la momentul intocmirii testamentului.
Pentru dezbaterea succesiunii (care se face ulterior decesului) nu este obligatorie intabularea prealabila.
Pentru act de partaj voluntar trebuie intabulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! o întrebare am și eu. am un act de moștenire ... Fuscel titel Fuscel titel Bună seara! O întrebare am și eu. Am un act de moștenire scris de mana cu martori, asa procedam atunci,este valabil?pot sa atac în instanta cu el? ... (vezi toată discuția)
Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)
Poate fi minorul proprietar? RoxanaPF RoxanaPF Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o problema. Bunicii doresc sa treaca 2 proprietati pe numele nepotului minor, printr-un act care nu poate fi atac in ... (vezi toată discuția)