avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor! Divort dupa 25 de ani de casatorie...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor! Divort dupa 25 de ani de casatorie...

Buna seara! Imi pare extrem de rau ca sunt in aceasta trista situatie , fiind vorba de parintii mei, insa trebuie sa recunosc ca e cel mai bun lucru care s-ar putea intampla. Va cer ajutorul in numele mamei mele, care acum este plecata la munca in strainatate de 4 luni.
Parintii mei sunt casatoriti de 25 de ani dar tot de atatia ani, mama a trebuit sa traiasca intr-un adevarat calvar, tata fiind dependent de alcool. Odata cu trecerea anilor, consumul de alcool a devenit din ce in ce mai mare, certurile erau mai dese, banii, nu prea mai veneau din partea lui iar in casa atmosfera era una desprinsa din filmele de groaza, din fericire insa, a fost fara batai, doar abuzuri verbale si amenintari.
De cand a plecat mama, am inteles mai bine prin ce a trecut atatia ani, pentru ca am ramas eu cu tata, sa il ingrijesc si sa ma ocup de casa. Mama, de cand a plecat, bineinteles de comun acord cu tata, a inceput sa se gandeasca la varianta divortului si mi-a cerut ajutorul. Asa am ajuns sa va intreb pe dumneavoastra, in speranta unui sfat.
La partaj, in urma divortului, cu ce ar ramane mama? Casa in care locuim, este mostenita de tata, in timpul casatoriei, insa finisajele, mobila si cam tot ce este in casa am cumparat eu cu mama. Tata, fiind dependent de alcool, si-a baut cam tot salariul, putinul care ramanea, era pentru mancare. Oare mama, nu va primi nimic in afara de mobila si electrocasnice, pentru ca geamurile, usile si tifelul de pe pereti nu se pot lua si munca depusa in gradina, casa, nu o plateste nimeni? Pe langa asta, m-a crescut pe mine si pot sa spun ca numai ea, pentru ca de la tata, nu am primit nici un sprijin material si nici moral.
S-a ajuns asa de tarziu la divort, pentru ca mama a fost hotarata sa-mi asigure o locuinta. Insa dupa atatia ani de lacrimi si suferinta alaturi de un sot alcoolic si pentru ca eu anul viitor ma voi casatori si voi pleca acasa la viitorul sot, au determinat-o sa ia aceasta decizie. Revin la intrebarea anterioara. Cu ce va ramane mama, in urma divortului?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 08:47, 2 Octombrie 2009
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri! Din pacate nu sunt acelea pe care le speram dar trebuie sa fiu optimista. Vom gasi, impreuna, eu si mama, o solutie care sa ne multumeasca macar partial.

Deocamdata, eu traiesc in acelasi calvar si astept cu nerabdare sa se intoarca mama.
Multumesc inca o data pentru sfaturi si va doresc numai bine!
Din pacate ma intorc pe acest topic la fel de ingrijorata si extrem de chinuita de situatia in care ma aflu.
Ieri tata si-a dat demisia de la serviciu pentru ca nu ii mai convenea locul acela de munca. Probabil ca se astepta ca eu sa il intretin...la fel ca si pana acum pot sa spun. Imi dadea aprox. 50 lei din tot ce castiga, pentru mancare si alte cheltuieli. Restul de bani ii cheltuia pe bautura. In conditiile in care are 55 de ani si arata de 68 si este mai mult timp beat decat treaz, nu cred ca isi va gasi alt post de curand, de fapt nici nu cred ca va cauta.
M-am gandit sa plec din casa inainte ca mama sa se intoarca pe 7 nov, pentru ca nu mai suport toanele lui si nu am de gand sa ma distrug psihic.
El bineinteles ca striga la mine si ma ameninta iar in minutul urmator spune ca se comporta asa din cauza ca nu e mama acasa. Se intampla asta de prea multe ori ca sa il inteleg. Acum mi-a venit in minte inca ceva, pentru ca tot ma ameninta ca vinde casa sau ca aduce alta femeie pana vine mama. In cazul in care apare un cumparator pana se intoarce ea, el poate vinde locuinta fara acordul ei? Daca dupa ce divorteaza de mama si se recasatoreste, decedeaza, eu, in calitate de unica fiica, am dreptul la casa proprietate personala a lui? Va rog din suflet sa imi raspundeti! Nu am la cine sa apelez in afara de dumneavoastra pentru un ajutor in acest domeniu al dreptului.
Buna.Daca nu vinde pana trece in cealalta lume sau vei ramane unicul copil tu vei mosteni tot.
tatal dvs poate dispune cum doreste de imobilul in cauza, fiind bunul sau propriu .
deci il poate vinde fara a fi necesar acordul mamei in acest sens .

in cazul in care se va ajunge la divort , mama dvs va putea cere partajul in privinta bunurilor mobile . de asemenea, poate invoca un drept de creanta in privinta imbunatatirilor bunului imobil .

daca nu vor divorta in cele din urma, in caz de deces al tatalui, mama va avea dreptul la o cota de !/4 , restul revenindu-va dvs , fiica.
daca divorteaza, in cazul decesului dansului, dvs veti fii unica mostenitoare a tatalui dvs .

tot astfel, daca face act de v-c cu un tert, dvs veti putea ataca actul in instanta, dupa decesul tatalui, dvs ., invocand incalcarea rezervei succesorale.
Va multumesc din suflet pentru ajutor. In cazul in care tatal meu se recasatoreste si apoi moare ce se intampla? Eu primesc ce cota? Suna sinistru dar trebuie sa aflu toate variantele. Ca el ma tot ameninta ca ma arunca afara din casa si raman pe drumuri.

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei la mostenirea sotului tatiana28 tatiana28 Buna ziua.Am o problema.Parintii sunt casatoriti de aproape 30 ani.Cand s-au casatorit,tata a venit cu propunerea de a locui in casa parintilor lui deoarece ... (vezi toată discuția)
Partaj divort/copil minor Mihaela1313 Mihaela1313 Buna ziua, Am doua intrebari: 1.In caz de partaj ce pretentii poate avea sotul asupra casei pe care eu am mostenit-o de la tata 1/2 cu mama. Unic ... (vezi toată discuția)
Mostenire Nomad6o9 Nomad6o9 Buna ziua, As avea si eu o intrebare: Daca parintii mei sunt casatoriti de vreo 20 de ani, iar dupa casatorie tata a primit o mostenire(casa in care locuim, ... (vezi toată discuția)