avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... suspendare permis, perioada.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

suspendare permis, perioada.

Bun gasit,

Am ramas fara permis pentru depasire pe linie continua.
Agentul mi-a spus urmatoarele lucruri:
1. Fiindca sunt incepator, o sa raman fara permis 60 zile nu doar 30.
2. Daca nu dau acel test de 15 intrebari, o sa raman defapt 90.
Eu nu am auzit de asa ceva si nici pe net nu gasesc informatii, si ce gasesc sunt vechi.
Se poate, sa ma lamureasca cineva? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariustz , utilizator 16:03, 30 Iunie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
1.
Nu este adevarat.

Sanctiunile sunt aceleasi atat pentru conducatorii auto care au obtinut permisul de o zi cat si pentru cei care l-au obtinut de 100 de ani.

Art. 100. – oug 195
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai;
c) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depasirea;

2.
Testul 13/15 este obligatoriu in situatiile prevazute la art. 106 din OUG 195 si facultativ in cazul in care se solicita reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile la cerere conf. art. 104.

Daca nu se promoveaza in termenul de suspendare sau nu se sustine testul atunci se prelungeste perioada de suspendare cu 30 de zile.

Art. 106. – (1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

Concluzia.
Daca nu promovati testul sau nu il sustineti in cele 30 de zile de suspendare, perioada maxima de suspendare va fi de 60 de zile.
In regula.
Si din cate am mai inteles, daca iau acel test, sunt obligat sa achit si amenda de 500 lei, altfel nu il iau inapoi dupa 30 zile?
Sustinerea testului 13/15 si restituirea permisului nu sunt conditionate de plata amenzii.
Un prieten a ramas fara el pe 90 zile, a dat testul si a fost obligat la plata amenzii ca sa il restituie dupa 30, ma gandeam ca se aplica si aici.
Multumesc pentru informatii. :D

Alte discuții în legătură

Permis suspendat 30 zile viorelmusa viorelmusa Am permisul suspendat pentru 30 de zile pentru depasire pe linie continua. Trebuie sa sustin testul de cunoastere a regulilor de circulatie? Multumesc! (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de conducere pt 30 zile TeoTea TeoTea Buna ziua! Mi s-a suspendat permisul pt 30 zile pt neacordare de prioritate la trecerea de pietoni, va rog sa imi spuneti daca trebuie sa dau si testul pt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - citație test reguli de circulație, consecințe neprezentare Yonut79 Yonut79 Acum 2 luni mi-sa suspendat permisul auto pe 90 zile pentru consum alcol dupa test sa rezultat o alcolemie de 0,34 acum 2 zile am primit citatie sa ma prezint ... (vezi toată discuția)