avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... ACCIDENT DE MUNCA - prestatii si servicii la care au ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

ACCIDENT DE MUNCA - prestatii si servicii la care au dreptul victimele accidentelor de munca.

CE DESPAGUBIRI POATE OBTINE SOTUL MEU IN URMA ACCIDENTULUI DE MUNCA ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:06, 30 Iunie 2016
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale mentioneaza:
-ART. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Toti angajatorii cotizeaza obligatoriu, lunar, la Fondul unic pentru AM si BP prevazut de legea susmentionata.
Prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot fi prevazute ajutoare materiale si/ sau banesti pentru cazul producerii unor AM si BP.
Firmele pot incheia asigurari pentru cazul producerii de AM si BP cu firme de asigurari. Asigurarea se poate face in nominal pentru lucratori sau pentru nu numar de ... lucratori. In cazul producerii unui AM sau BP asigurarea se incaseaza de catre firma si nu de fiecare data banii ajung la victima/ urmasii victimelor, asa cum ar fi normal.
In urma cercetarii evenimentului produs, se incheie un PV de cercetare AM si se intocmeste formularul FIAM de inregistrare AM. Aceste documente se utilizeaza pentru ca asiguratii sa beneficieze de prestatiile si serviciile mentionate la art.18, de mai sus.
Aceleasi documente pot fi utilizate de victima/ urmasii victimei daca deschid actiune in instanta impotriva celor responsabili de producerea evenimentului (in cazul cand victima nu este singura de vina pentru producerea evenimentului). In instanta, victima/ urmasii victimei pot cere daune materiale si/ sau daune morale.
Inainte de a se ajunge in instanta este bine ca victima/ urmasii victimei sa negocieze cu persoanele/ firma responsabile de producerea evenimentului soldat cu AM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri morale, accident de munca clau88 clau88 Salutare, acum 3 luni am suferit un accident rutier ,urmare a caruia sunt si la ora actuala inapt fizic,medical,anume:ma deplasam pe un drum judetean intre ... (vezi toată discuția)
Accident de munca ?? AlinaMagearu AlinaMagearu Daca esti conducator auto pe tir si in timpul muncii faci infart in timp ce conduci ,si iti monteaza 2 stenturi la inima.(in Italia )..Firma este din Romania ... (vezi toată discuția)
Accident de munca erika39 erika39 buna, am avut un accident de munca, acum o luna, trauma este mare la coloana, si as vrea sa stiu ce pot face legal? ce drepturi am? (vezi toată discuția)