avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz incasare plata cote intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz incasare plata cote intretinere

Buna ziua

Am si eu urmatoarea problema.
In urma procesului cu asociatia de locatari am fost obligat sa platesc cotele de intretinere si penalitati.M-am prezentat la administrator care a refuzat in repetate randuri sa imi primeasca banii motivand ca am dosar de executare pentru acele sume, desi eu nu am primit nici o notificare in acest sens.
Am virat sumele de bani la banca in contul asociatiei si m-am prezentat cu respectivele chitante la administrator pentru a fi scazut .Aceasta a refuzat sa ia copiile dupa chitante si sa ma scada.
Am facut plangere scrisa la circa de politie care a intocmit dosar penal administratorului pentru abuz in serviciu.
Vazand ca am facut plangere la politie am fost actionat in judecata pentru un debit din care nu s-au scazut sumele depuse de mine la banca.
Mentionez ca este vorba de o suma de 2400 lei suma care nu a fost scazuta nici la momentul in care scriu acest post, desi au trecut mai mult de 8 luni de zile.
Am cerut in instanta suspendarea administratorului si a presedintelui conform legii amandoi avand dosare penale pe rol dar instanta mi-a respins aceasta cerere.
Motivul invocat in instanta pentru refuzul scaderii platilor a fost faptul ca eu nu am precizat la banca faptul ca platesc acele sume de intretinere pentru dosarul x.Am facut aceasta precizare ulterior in plangerea de la politie.
Intrebarea mea este: avea administratorul drept sa imi refuze incasarea banilor?
Am solicitat anumite documente asociatiei si am fost refuzat pe motiv ca nu am facut cerere sa devin membru al asociatiei.Daca nu sunt membru al asociatiei si nu am aceste drepturi este legal sa imi retina penalitati la cotele de intretinere?

Multumesc
De unde stiti ca nu opreste tuturor restantierilor penalizari?
In conditiile in care un debitor este obligat de o instanta judecatoreasca sa achite cotele la intretinere si/sau penalitati, in mod normal debitorul trebuie sa respecte hotararea judecatoreasca.
Daca proprietarul nu intelege sa faca acest lucru, as. prop. se adreseaza unui ex. jr. care va deschide un dosar de executare si comunica ambelor parti acest lucru. Ei din acest moment ex. jr. se ocupa de toate alea si primele sume pe care intelege sa le primeasca de la debitor, sunt cele ocazionate/efectuate de dosarul de executare.
In aceste conditii se pune problema - as. prop. mai poate primi sume totale/partiale stipulate in hotararea judecatoreasca?
Pai, odata declansata recuperarea prin ex. jr. suma/sumele din sentinta au crescut cu cele stabilite de ex. jr. - sume pe care proprietarul nu ar vrea sa le recunoasca si cu atat mai putin sa le achite.
Ei, sa zicem ca dvs. ati achitat toata suma stabilita de instanta, as/ prop. le introduce in contabilitate, astfel incat pe urmatoarea lista de plata nu o sa mai apareti cu acea restanta, insa discutia merge mai departe la suma pe care o datorati executorului judecatoresc. Care suma o sa ziceti dvs. - pai eu am platit prin banca si ex. jr. nu a facut nimic... Pai nu a facut, insa el are initiata deja actiunea de recuperare pentru care intelege sa fie platit...
La acest moment apar discutiile dintre as. prop. care trebuie sa comunice ex. jr. ca debitul nu mai este in valoare de... lei, ci este numai in valoare de... lei... deoarece debitoru le-a achitat.
Vedeti dvs. ca din acest motiv as. prop. nu se prea inghesuie sa va incaseze debitul, deoarece lucrurile degenereaza pe o alta turnura.

Sa zicem ca ati avut o problema, nu ati putut achita la timp contributiile la as. prop., ati fost obligat de instanta sa le achitati. Bun, trebuia sa va prezentati la asociatie sa le achitati. Nu ati facuto si atuinci ati obligat as. prop. sa apeleze la ex. jr. ...
Vedeti cum sta treaba?
Dosarul de executare este datat la doua saptamani dupa plata mea prin banca.Iar faptul ca nu toti platesc penalizari se vede dupa listele de intretinere, unde desi au restante mari nu figureaza cu penalizari.
Sincer chiar nu inteleg de ce faceti scenarii inainte sa intrebati.Am fost refuzat in nenumarate randuri tocmai ca sa fiu inaintat la executor pentru a mai plati niste bani.Din pacate pentru ei asociatia nu a avut presedinte deci nu a putut recurge la executor, iar cand au inaintat dosarul eu platisem deja de doua saptamani.Deci in aceste conditii sunt buni de plata la comisionul executorului. M-am facut inteles ca sa nu mai fie nevoie sa inventati scenarii?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
erhabe, utilizator


1-Daca asociatia de proprietari nu a avut presedinte cine a dispus si cine a semnat actiunea impotriva dv in instanta ?
2-Referitor la plata comisionului catre executor...plata o va face asociatia ,care nu suporta ca dv persoana fizica suma -ci o repartizeaza tuturor locatarilor


Dupa parerea mea mea ati facut bine ca ati depus plangere penala.
Se vor face cercetari si se va stabili exact daca fapta constituie sau nu infractiune.
I se va atrage si atentia sa nu mai faca abuzuri.

In civil instantele nu prea au chef de astfel de procese si in general incalcarea unor drepturi nu se considera a fi ceva foarte grav...atunci cand e vorba de astfel de situatii.

Din pacate instantele nu inteleg ca, daca nu transeaza ferm un astfel de litigiu conflictul se adanceste si se va ajunge la tot felul de probleme.
Unii ajung chiar sa se bata deoarece escalandarea conflictului duce la violenta daca justitia nu isi face treaba si nu protejeaza ferm drepturile omului.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Penalitati la hot. jud. Georgeta2016 Georgeta2016 Buna ziua, asociatia are o hot jud definitiva pentru un restantier in care se specifica suma care trebuie platita de acesta pt cotele de intretinere si suma ... (vezi toată discuția)
Executare silita din cauza datoriilor la intretinere opreaalina12 opreaalina12 Buna ziua. Am avut o datorie de 13500 la intretinere. Am fost dat in judecata pt suma de 67000 lei, insemnand datoria pana in ianuarie 2010. Ne-a venit ordinul ... (vezi toată discuția)