avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Buna seara.Sunt mama unui copil de 10 ani.Din nefericire copilul si-a rupt piciorul fiind nevoie de atela ghipsata pt doua saptamani.Fiind in imposibilitatea de a se descurca singur am fost sfatuita de medicul pediatru sa iau concediu medical pt a putea ajuta copilul. problema este ca medicul de familie mi-a spus ca nu am dreptul la concediu decat daca copilul are un handicap. ce se poate face?am dreptul la concediu medical avand in vedere ca copilul nu isi poate purta singur de grija?multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 5 Iulie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

ART. 26
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
...

2. Medicul de familie are dreptate, se poate acordaconcediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav numai pana la varsta de 7 ani a copilului (sau pana la 18 ani pentru copilul cu handicap).

3. Puteti sa va luati concediu medical pentru dvs. (daca este cazul) sau concediu de odihna sau concediu fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru copilul bolnav lucika lucika De cate zile de concediu medical beneficiaza mama pentru copilul bolnav?Certificatul medical se elibereaza de medicul de familie sau de medicul pediatru? (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Cat concediu poate da medicul de familie? elennna elennna cat concediu poate da medicul de familie intr-o luna? dar intr-un an? (vezi toată discuția)