avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire RCA in caz de dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire RCA in caz de dauna totala

Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. Cum pot recupera o suma mai mare de bani avand in vedere ca cu acesti bani nu pot cumpara un autovehicul asemanator?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:42, 20 Iulie 2011
Precizati daca masina are si asigurare CASCO...banuiesc ca nu sunteti dvs. vinovat de producerea accidentului! Din pacate polita de asigurare nu acopera valoarea integrala a autoturismului - se scade uzura acestuia in timp, precum si valoarea epavei masinii, daca doriti sa ramana la dvs. - epava poate fi valorificata la anumite centre care achizitioneaza astfel de masini.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Fiind vorba de despagubiri pe polita RCA,(pe CASCO ati fi stiut la ce suma este asigurata), valoarea de despagubire se stabileste conform Norme CSA nr.20/2008 Anexa 3, plecand de la valoarea de catalog, mai putin "uzura" in timp si nr. total de km. parcursi .Pentru cei 9 ani vechime, la un nr. de 135.000 km considerat normal/mediu, masina valoreaza 27% din pretul de catalog.Valoarea poate varia (+ sau-) functie de nr. real de km. la bord (inregistrati pe contor kilometraj).
Despagubirea este destinata nu pentru a cumpara un alt autovehicul ci pentru repararea celui avariat.
Intreaga raspundere civila este a vinovatului, care este acoperita de asigurarea RCA in limitele descrise.
Valoarea de nou a unui VW passat confortline este de 20800 euro vezi pret de catalog [ link extern ] .
Iti recomand: citeste normele CSA 20/2008 cu tot cu anexa cu procentele de uzura in functie de ani si de starea masinii.
Daca se poate citi pe bord cati kilometrii are masina si daca are in jur de 135000(15000/an) atunci procentul de uzura este de doar 73%, daca sunt mai multi km atunci se poate ajunge pana la maxim uzura 82%, daca nu se vad numarul de km atunci e la latitudinea lor in functie de cum arata masina dar asiguratorii pun de obicei uzura cea mai mare posibila adica 82% pt o masina veche de 9 ani. Citeste legea ca acolo zice exact ce trebuie sa faci ;) mai poti apela la CSA cu o reclamatie daca esti sigura ca au gresit calculul si nu vor sa cada la intelegere cu tine.
Asa am si eu:dauna totala cu VW passat comfortline 1998 aveam km putini si norocul meu se vad pe bord,a fost masina folosita doar de 2 propritare si eu la fel ca vechea proprietara ieseam doar in oras cu ea nu la drum lung.
bafta si tie! nu uita : bisnitareala este peste tot char daca nu ne place :)
Mare atentie la valoarea de nou a autoturismului
Apelati la un expert. IN lege ati vazut ca exista trei variante de calcul;; firmele de asigurari vor alege varianta cea mai ieftina, dar se poate negocia ulterior, daca aveti datele corecte de care vorbeau colegii mei anterior.

Alte discuții în legătură

Stabilire valoare autoturism Ion53 Ion53 Buna ziua. Sunt pe cale sa intru intr-un proces cu o firma de asigurari.Autoturismul meu, a fost avariat din vina altei persoane,astfel eu am apelat la ... (vezi toată discuția)
Nemultumit valoare dauna totala auto dima alexandru dima alexandru Am fost implicat intr-un accident rutier cu dauna totala pentru masina . Valoare de reparatie service 17.000 lei , masina avand 10 ani valoarea ei depaseste ... (vezi toată discuția)
Probleme cu rca!! kala kala buna , poate ma lamureste cineva ca eu nu inteleg nimic .In urma unui accident in care am fost lovit din spate foarte puternic masina mea a fost ... (vezi toată discuția)