avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj absolvent studii superioare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj absolvent studii superioare

Buna ziua,

Am o intrebare: In iulie 2015 am terminat facultatea. Imediat dupa licenta am depus actele pentru somaj. Dureaza cateva luni pana se proceseaza actele si se primeste somajul. Din august pana pe 06 septembrie 2015 am lucrat 1 luna cu carte de munca. Apoi am stat acasa 3 saptamani. Pe 1 octombrie 2015 am inceput masterul pentru 2 ani. Pe 20 octombrie m-am angajat si lucrez la aceasta firma si in ziua de azi. Am citit un articol din care am aflat ca: "Absolvenţii înregistraţi la ANOFM care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază și de o primă de încadrare în valoare de 500 lei".

Deci, eu momentan sunt inregistrata la ANAF din iulie, sunt la master din octombrie si lucrez de la sfarsitul lui octombrie. Nu am primit niciodata somaj. Se poate sa primesc aceasta prima de incadrare?

In asteptarea raspunsului dvoastra
Multumesc

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:53, 8 Iulie 2016
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73^1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 43^1.
(1) Dreptul sub formã de primã, prevãzut la art. 73.1 alin. (1) din lege, se acordã absolvenţilor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt sau absolvenţi ai şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa;
b) nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la art. 73.1 alin. (5) din lege;
c) nu au avut raporturi de muncã sau de serviciu în perioada cuprinsã între absolvirea studiilor şi încadrarea în muncã;
d) se încadreazã în muncã potrivit art. 73^1 alin. (1) din lege în termen de 12 luni de la data absolvirii.

(2) Pentru acordarea primei prevãzute la art. 73^1 alin. (1) din lege, persoanele îndreptãţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, în termen de maximum 60 de zile de la data angajãrii dupã absolvirea studiilor, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 23;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) actul de absolvire a instituţiei de învãţãmânt, în copie;
d) înştiinţare emisã de angajator privind încadrarea în muncã;
e) actul în baza cãruia absolventul a fost încadrat în muncã, în copie;
f) declaraţie pe propria rãspundere a absolventului cã la data absolvirii studiilor şi în perioada cuprinsã între aceastã datã şi încadrarea în muncã nu a avut raporturi de muncã sau de serviciu, precum şi cã la data solicitãrii dreptului nu urmeazã o formã de învãţãmânt;
g) declaraţie pe propria rãspundere a angajatorului din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoana respectivã şi nu are obligaţia, potrivit legii, de a o angaja;
h) angajamentul absolventului pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.

(3) Termenul prevãzut la alin. (2) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de prima prevãzutã la art. 73^1 alin. (1) din lege.
...

3. Dvs. ati depasit termenul de 60 de zile de la angajare in care puteati depune actele pentru a primi cei 500 lei, prima de incadrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul indemnizatie de somaj cu salariu miliardar miliardar O prietena este absolventa de facultate, a intrat in somaj, a 2-a luna, iar acum doreste sa se angajeze la o societate, dar nu pe calificarea ei. Intrebarea e ... (vezi toată discuția)
Dreptul la primirea subventiei conf art73/1 din legea 76/2002 karla_adz karla_adz Buna seara, am absolvit masterul in iulie 2012, dupa termenul de 60 zile m-am inscris la Somaj. Intre timp m-am angajat, am anuntat la AJOFM in termenul legal ... (vezi toată discuția)
Este posibila micsorarea salariul minim pentru studii superioare, sub pragul admis de lege? Clarisa_cn Clarisa_cn Buna ziua, Lucrez de 9 luni la o companie, pe postul de referent marketing, fiind incadrata pe cartea de munca cu un salariu de 1200, minimul pentru studii ... (vezi toată discuția)