avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nelamuriri intorcere din CCC, concediu paternal, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nelamuriri intorcere din CCC, concediu paternal, posibilitate de concediere

Buna ziua. Apelez la cunostintele dvs intrucat cei de la DGASPC nu m-au lamurit deloc. Situatia este urmatoarea: copil nascut pe 28.09.2014, am selectat CCC de 2 ani. In compania la care lucrez au avut loc schimbari majore, iar departamentul in care lucram a fost outsourced-at, oamenii sunt acum angajat ai altei companii. Tatal copilului a avut o intrerupere de 3 zile in ultimul an. Intrebarile mele sunt:
- tatal este eligibil pentru luna paternala? Am inteles ca nu ar fi si deci mi se poate preungi mie concediul pana la data la care implineste copilul varsta de 2 ani
- daca vreau sa primesc stimulent trebuie sa ma intorc pe data de 27.07.2016? Cei de la DGASPC au spus ca ar fi trebuit sa ma intorc in 27.06 ca sa beneficiez de stimulent
- angajatorul ma poate concedia, avand in vedere faptul ca pozitia mea veche nu mai exista?

Multumesc anticipat pentru rabdare si lamuriri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:23, 9 Iulie 2016
1. Intreruperea de 3 zile ,nu afecteaza dreptul tatalui de a beneficia de indemnziatia pentru CCC.

In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.

Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.

OUG 111/2010
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

In speta, tatal va beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului chiar daca are acea perioada lipsa.

In acest caz, durata CCC pentru dvs se reduce cu o luna de zile.


2. Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

Prin urmare, pentru acordarea stimulentului de insertie pentru o perioada de 3 ani , va trebui sa reveniti la munca pana in data de 27.07.2016, inclusiv.

3. Pe durata CCC si a platii stimulentului de insertie , angajatorul are interdictie de a va concedia , interdictie care nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Incepand cu 01.07.2016, art.25 alin.3 din OUG 111/2010 are urmatorul continut :
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

In acest caz, interdictia concedierii are o durata fixa de 6 luni calculata incepand cu data revenirii din CCC sau cu data incetarii platii stimulentului de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ContSters289633 ContSters289633 buna ziua.am si eu o nelamurire...tocmai am aflat frumoasa veste ca sunt insarcinata..insa nu am un loc de munca, sunt casnica. as vrea sa stiu ce pot face ... (vezi toată discuția)
Gravide nyikon_17 nyikon_17 Buna ziua, sotia mea nu a lucrat in ultimele 12 luni si deja e gravida in luna a 5-a, in scimb eu in ultimele 12 luni am o intrerupere de maxim 2 saptamani. ... (vezi toată discuția)
Intrerupere concediu crestere copil, stimulent de insertie rfilip rfilip daca am optat pentru concediu crestere copil varianta 2 ani la data de 01.05.2012 si pe 15.06.2012 reiau activitatea mai pot beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)