avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control ITM

Buna ziua,
Construiesc in regie proprie o casa personala cu autorizatia de constructie la zi. Casa este in stadiu de rosu si in prezent execut diferite lucrari specifice acestei faze. Am lucrari care sunt contractate cu firme in baza unui contract, dar am si lucrari care sunt executate fara a avea la baza un contract (adica cu echipa de muncitori).

Zilele trecute am fost vizitat de inspectorii ITM pe santier in timp ce echipa de muncitori cu care nu am nici o relatie contractuala erau acolo, iar eu nu eram de fata. Inspectorii au patruns pe proprietate si gasindu-i pe muncitori i-a legitimat, si la unul din ei i-a lasat o invitatie la sediu ITM pentru clarificari. Mentionez ca cel putin pana acum nu am fost contact de ITM ca beneficar nici telefonic nici in scris, desi apare numarul meu de telefon si numele pe panoul cu anuntul lucrarilor executate.

Am citit pe diferite forumuri discutii din care am inteles ca legea nu ar face diferenta in cazul muncii la negru daca angajatorul este persoana fizica sau persoana juridica, si legea respectiva amendeaza angajatorul cu valori intre 10 000 si 20 000 ron pentru fiecare muncitor aflat pe santier fara acte legale.

As dori sa imi spuneti va rog care ar fi varianta de abordare cea mai buna in situatia data. Pot sa merg pe varianta ca echipa de muncitori executa lucrari la solcitarea mea in baza unei relatii de pretenie fara sa obtina foloase banesti? Citeam undeva ca executia in regie proprie ar fi conditionata ca muncitorii de pe santier sa fie doar rude de gradul 1,2 si 3. Este valabila aceasta abordare?

O alta intrebare ar fi daca instpectorii ITM au baza legala sa patrunda pe o proprietate private fara voia beneficiarului/proprietarului? Face acel anunt cu detaiile constructiei posibila aceasta actiune a inspectorilor ITM?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 8 August 2016
1. Legea 108/1999:
art. 19
Inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimaţia şi insigna care atestă funcţia pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege, au următoarele drepturi:
a) să aibă acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă în sediul oricărui angajator şi în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice;

b) să identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau pe baza altor documente, persoanele aflate în locurile de muncă sau în alte locuri supuse controlului sau cercetării evenimentelor şi să impună completarea fişei de identificare;
.....

2. Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....

3. Vedeti si aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...
au declarat ceva vreunul din muncitorii pe care-i aveti?
puteti invoca relatia de rudenie daca aveti dovezi !
Numai bine!
Au fost luati la intrebari toti 3 si toti au decalarat verbal ca imi sunt prieteni si ca ma ajuta, dar doar pe numele unuia dintre ei a fost intocmita o invitatie la sediul ITM pentru lamuriri.

Nu prea am cum sa dovedesc o relatie de rudenie intre mine si ei, pot declara cel mult ca imi sunt prieteni.

Am observat in linkul de mai sus (dintr-o alta discutie de pe forum de aces gen) se mentioneaza ca este o interpretare a ITM-ului a definitiei cine poate lua parte la o munca in regie proprie, adica doar rude si persoane care fac parte din familie. In caz de amenda maxima (intre 10 000 si 20 000 ron de muncitor), as avea posibilitatea sa fac o contestatie in instanta invocand ca si relatiile de prietenie pot fi folosite la munca in regie proprie?
Puteti invocare orice motiv in contestatie , insa si acei prieteni trebuie sa declare ca nu primesc niciun ban pentru munca prestata.
Eu sunt perfect constient ca pot sa contest cu orice motiv, dar eu incerc sa aflu parerea unor oameni cu experienta in domeniu ca dumneavoastra sa vad daca am ceva sanse reale de castig contestand ca si prietenii pot lua parte la o munca in regie proprie.
Bineinteles ca si muncitorii ar declara ca nu beneficiaza de foloase banesti.
Multumesc,

Alte discuții în legătură

Casa in regie proprie laurentiuu laurentiuu Cum pot sa construiesc o casa in regie proprie fara sa iau amenda?Nu doresc firma pentru ca este foarte scumpa. (vezi toată discuția)
Plata legala muncitori in constructii de catre persoana fizică nicu9 nicu9 Situatia este urmatoarea: O persoana fizica doreste sa construiasca o casa si a gasit o echipa cu care sa lucreze \"in regie proprie\". Ca majoritatea ... (vezi toată discuția)
Executie casa regie proprie sau firma laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa.Nu doresc firma pt ca au niste sume uriase, vreau sa o construiesc in regie proprie. Din cate am citit, daca vine un control, ... (vezi toată discuția)